Lachnit (ANO): Institut premiéra Fialy mlží kolem financování

14.11.2023 9:19 | Komentář

Jestli někdo v posledních dnech dominuje médiím, sociálním sítím nebo hospodským debatám, tak je to český premiér Petr Fiala. Není se čemu divit. Vždyť který stát se může pochlubit, že má v čele vlády nutellového mága, jenž vlastním občanům říká: Nakupujte v cizině, doma to stojí za houby.

Lachnit (ANO): Institut premiéra Fialy mlží kolem financování
Foto: Vít Hassan
Popisek: JUDr. Petr Lachnit

Mohu jen tipovat, že iniciátorem spotřebitelského výletu za hranice všedních dní byl jeho ekonomický poradce Štěpán Křeček, který před několika měsíci šetřivým našincům doporučoval utrácet v Polsku. Jenže pro Petra Fialu může být ještě hůř.

Oč jde. Možná už víte o existenci think-tanku Pravý břeh - Institut Petra Fialy, což má být subjekt založený před deseti lety „skupinou přátel a podporovatelů“ Petra Fialy. No a tento institut nedávno rozjel obří billboardovou kampaň, nazvanou Restart Česka. Problémem ale je, že nikdo neví, z jakých prostředků je financována. Když se o fungování Pravého břehu chcete dovědět více z veřejných zdrojů, máte smůlu. Na serveru justice.cz najdete za poslední léta pouze rozvahy, nikoli ale výkazy zisků a ztrát. Jistě náhoda.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Když se institutu někteří nevládní novináři zeptali, kolik billboardů a za jakou cenu se ve veřejném prostoru objevilo, dostalo se jim vyhýbavé odpovědi. „Jde zhruba o stovku billboardů. Předpokládáme, že se náklady budou pohybovat v řádu vyšších stovek tisíc korun. Financování kampaně bude vykázáno v souladu s platnými předpisy,“ sdělil Michal Chládek z Pravého břehu.

Na další otázky, odkud peníze na zaplacení kampaně šly, kdo je Pravému břehu poskytl, už nereagoval. Podle expertů na reklamu je tato částka směšně nízká a nikdo neví, kdo skutečně kampaň platí a kdo takto nestandardní podmínky vyjednal. Přitom jde o miliony korun, poletujících kolem premiéra České republiky, což vyvolává spoustu nepříjemných otázek.

I Petr Fiala se často zaštiťuje transparentností a bojem s korupcí. Nicméně u jeho institutu něco pořádně páchne. Přitom by stačilo vyložit karty alias účty na stůl. Pokud to Petr Fiala neudělá, de facto se k nekalým praktikám hlásí. Vážená média, jak dlouho mu bude mlžení procházet? Tady skutečně nejde o nutellu…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…