Laudát (KAN): Jak lidi mění politika

25.06.2022 10:07 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k fungování současné politiky

Laudát (KAN): Jak lidi mění politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Nejnovější proval Palerma kolem pražské radnice mě vrátil do dávných úvah, co s lidmi dělá politika. Zažil jsem toho hodně, o půl roku jsem byl v ODS déle (18,5 roku) než Václav Klaus starší, v TOP 09 necelých devět roků. Zažil jsem mnoho vzestupů lidí od píky až po nejvyšší patra politiky, a potom i jejich pády. Když řeknu, že kariéra nezměnila tak jednoho z deseti, tak se moc mýlit nebudu. A až na vzácné výjimky, jejich změny byly v drtivé většině k horšímu. A nenechte se mýlit jejich mediálními obrazy. Ty jsou často falešné, jak zlámaná grešle. Někomu novináři fandí bez ohledu na skutečnost, i když vědí, že je gauner.

Smíchov byl neuvěřitelným semeništěm průšvihů, které se následně přelily do celé, v devadesátých letech dominantní ODS. Prvně se tam už někdy v roce '92 vyhazovalo ze strany, protože část party na tamní radnici podepsala dohodu o konstruktivní spolupráci, jejímiž spoluaktéry byli i komunisté. A potom, po Sarajevu, se strhla mnohaletá válka kolem osoby starosty Jančíka. Válka idealistů s kšeftaři byla úporná, leckoho stála rozvrat rodiny, hrozbu soudů, přinesla rozvrat tamní ODS a její důsledky se následně přelily do celé republiky. Kmotři šli nahoru a ODS se jim už víceméně ani nebránila. Jejím následkem strana ztratila nejen množství kvalitních lidí, ale přišla o svoje postavení, kterého od té doby dosud nedosáhla.

Na politiky se lepí řada pinčajzlíků. Řadu roků jsem zažíval jak v ODS, tak v TOP 09 pokusy o zakládání a fungování odborných komisí. Drtivá většina po chvilkovém nadšení skoro nic nevymyslela, ale zato si nejeden z účastníků nechal vytisknout vizitky, zvláště když byl třeba nějakým funkcionářem dané komise. Nevím, jestli mu to někde otevíralo dveře, nebo jen předstíral svoji důležitost. Potom je ovšem jiná liga, jejíž zatýkání právě nyní devastuje STAN a olizuje i další strany kolem pražské radnice. A nejsou to v řadě případů jen straníci. Kmotři, kteří poslali ODS do kolen, ani členy nebyli. V Praze si myslím, že ne politici si většinou vyrábějí kmotry, ale kmotři si vyrábějí politiky, kteří následně plní jejich pokyny.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Po příchodu do politiky přicházejí lidé nejistí a velmi často bojácní. Potom se okoukají a s přibývajícími roky jejich opatrnost klesá a časem se mění v jistotu, že jim se nemůže nic stát. Ztrácejí pud sebezáchovy, který v některých případech přejde až ve zlodějiny. Obhajovat svoje posty je otravné a nejisté, proto je třeba napakovat se co nejrychleji. Spolustraníci totiž stojí ve frontě a vítězovi začínají dohodami a piklením mydlit schody od prvního dne po volbách. A udržovat potřebné straníky stále na své straně je dost obtížné a časově náročné.

Dnešní česká politika je vyprázdněná, není postavená na hodnotách a idejích, ale na osobních pocitech aktérů, a především kolosální hlouposti. Technologie moci žije a prosperuje, ideje a konkrétní práce téměř zmizela. Politici si nechali namluvit, že dnes už politika není o levici a pravici, ale o jednotlivých pragmatických řešeních. Proto nejen naše společnost přežívá, nikam nesměřuje a nemá velké cíle. Točí se v kruhu a čeká na spasitele a zbytek tvůrců hodnot drží pod krkem, aby z jejich výnosu mohla něco utrhnout pro sebe.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…