Levice: Chtějí politici šetřit? Ať začnou u sebe

03.04.2023 17:58 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke snižování peněz důchodcům.

Levice: Chtějí politici šetřit? Ať začnou u sebe
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Chtějí politici šetřit? Ať začnou u sebe!

Žijeme ve zvláštní zemi – když je potřeba valorizovat církevní restituce, tak peníze jsou, když je potřeba valorizovat platy politiků, tak peníze jsou. Když je ale potřeba valorizovat důchody, tak peníze najednou nejsou, a když je potřeba zachránit Českou poštu, peníze opět nejsou. Pokaždé, když jde o běžného občana, peníze jakoby zázračně zmizí. Ale když jde o „vrchnost“ – politiky, církve, peníze se vždycky někde najdou.

Pokud je potřeba šetřit, nechť tedy páni politici začnou u sebe. Mají být zástupci lidu, ale tuto funkci nemohou dobře plnit, pakliže jsou jejich platy astronomicky vzdálené platům běžných občanů. Připomeňme, že průměrný poslanec si měsíčně vydělá 102 400 Kč, zatímco průměrná měsíční mzda v České republice je 40 324 Kč – avšak až tři čtvrtiny všech zaměstnanců na ni nedosáhnou!

Jak vysoký by tedy měl být takový plat poslance či senátora? Tabulky už na to máme. Podle nařízení vlády č. 567/2006 Sb by nejnižší úroveň zaručené mzdy pro ty nejnáročnější profese s nejvyšší kvalifikaci – což určitě páni politici splňují – měla být pro 7. skupinu prací 29 400 Kč a pro 8. skupinu prací 34 600 Kč měsíčně. S takovými platy by politici jistě přestali schvalovat asociální zákony!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…