Liška (SZ): Dřevěná kniha: Párty v Lesích ČR pokračuje dál

21.01.2011 13:05

Dosud téměř neviditelný ministr zemědělství Ivan Fuksa si zřejmě uvědomil, že by bylo po půl roce v úřadu dobré vydat české veřejnosti zprávu o své existenci.

Liška (SZ): Dřevěná kniha: Párty v Lesích ČR pokračuje dál

Způsob, kterým se rozhodl vstoupit do povědomí občanů, však udivuje cynismem a nepoučitelností.

„Dřevěná kniha" se kterou chce prosadit novou koncepci hospodařením se státním lesním majetkem, totiž povede k dalšímu zakonzervování hospodaření v Lesích ČR, kde se v posledních letech peníze doslova vyhazovaly oknem. Kromě toho Fuksův plán přímo ohrozí přežití řady malých dřevařských podniků na našem venkově. Bravo.

Ministrův návrh potvrzuje současný stav, kdy se dřevo z Lesů ČR netransparentně rozprodává ve velkých a dlouhodobých tendrech, na které je schopno dosáhnout pouze několik málo velkých soukromých firem. Stejně tak nadále podporuje neefektivní způsob prodeje dřeva, kdy se neoddělují činnosti týkající se kácení stromů a odprodej vlastní dřevní hmoty. Firmám se tak prodává dřevo ze stromů nastojato, kdy není známá kvalita dříví, a tedy ani jeho konečná prodejní cena.

Dřevo lze totiž prodávat třemi způsoby: Můžete nastojato prodat stromy v lese, aby si je dřevařská firma pokácela, prodala a podělila se se státem o zisk - tomu se říká metoda „na pni". Druhá, prakticky identická varianta je, že stát stromy nechá pokácet a rovnou poražený strom prodá obchodníkovi - to je metoda „při pni". Třetí možností je, že stát neprodává zajíce v pytli, ale stromy nechá nejdříve pokácet, vyvézt z lesa, roztřídí je podle sortimentu a prodá je ve vlastní režii přímo konečným odběratelům.

Každý státní lesní podnik v každém sousedním státě používá třetí metodu. Tu u nás také užívají např. České univerzitní lesy, Brněnské a Ostravské městské lesy či Vojenské lesy a statky. Pouze jediný státní lesní podnik ve střední Evropě, Lesy ČR, se rozhodl, že je chytřejší než všichni ostatní, a používá metodu druhou. A ministr zemědělství ho v tom rád podporuje, i když při zachování současného stavu hrozí státu podle odhadů ztráty v řádech miliard korun.

Není od věci připomenout, že zmiňovaná „efektivní koncepce" vznikla ještě v době, kdy v čele dozorčí rady Lesů ČR stál bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil. Podle zveřejněných odposlechů Drobilova poradce Martina Knetiga, mělo za jeho působení v Lesích ČR docházet ke „krádežím za bílého dne".

Je alarmující, že si po kauze Drobil pan Fuksa jako ministr zemědělství za ODS ve vládě „boje proti korupci a rozpočtové odpovědnosti," vůbec dovolí předstoupit před veřejnost a koncepci fungování Lesů ČR, která než co jiného vybízí k plýtvání a korupčnímu jednání. Po minulých zkušenostech se ovšem není čemu divit. Párty v lesích ČR pokračuje dál.

Více:
Liška (SZ): Dřevěná kniha ministra zemědělství - Schválí dnes vláda další krádeže za bílého dne?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM: Novela zákoníku práce nás vrací do 19. století

4:31 KSČM: Novela zákoníku práce nás vrací do 19. století

Jako by nestačilo, že na svém jednání, které začalo 21. května, má Poslanecká sněmovna PČR projednáv…