Luzar (KSČM): Proč nejsou dozorčí rady státních podniků výhodnými trafikami

20.06.2018 4:33

KSČM hovoří o tom, že bude také usilovat o to, aby se místa v kontrolních a dozorčích orgánech státních podniků rozdělovala na základě poměrného zastoupení ve Sněmovně.

Luzar (KSČM): Proč nejsou dozorčí rady státních podniků výhodnými trafikami
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

Podle slov předsedy Vojtěch Filipa je tedy zřejmé, že pokud mají mít politické strany odpovědnost za stát, musí mít také vliv na to, jak fungují podniky v rukou státu. Prostě nesouhlasíme s nepolitickou politikou bez zodpovědnosti před voliči.

Společnost však tento fakt vnímá spíše tak, že si politici chtějí opět rozdělovat trafiky mezi sebe a své známé. Než se ale kdokoliv z nás ztotožní s tímto názorem a dopředu bude závidět těm vyvoleným, je třeba znát následující skutečnosti.

Vláda schválila tzv. nominační zákon o výběru do řídících a dozorčích orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu. V něm navrhuje, aby každá takováto funkce byla obsazována na základě výběrového řízení. Ministerstvo je povinno zveřejnit na svých internetových stránkách údaje o uchazeči, u něhož předkládá výboru, který jednotlivé uchazeče bude posuzovat, návrh na personální nominaci. Ministerstvo také stanoví podmínky pro výkon dané funkce, kterými se rozumí zejména odborné předpoklady, příslušný stupeň vzdělání, způsobilost seznamovat se s utajovanými informacemi, znalost cizích jazyků, důvěryhodnost, manažerské předpoklady, znalosti a odpovídající praxe v oboru řízení právnických osob, práva, personalistiky, ekonomie, účetnictví a mnohé další. Samozřejmostí je také u uchazečů bezúhonnost a bezdlužnost. V případě, že daný uchazeč nesplňuje podmínky pro výkon dané funkce, výběrová komise přihlášku uchazeče vyloučí. Z ostatních pak vybere uchazeče nejvhodnějšího.

Předmětem činnosti dozorčí rady je mimo jiné také dohled na výkon působnosti představenstva a na činnost akciové společnosti. Proto je potřeba, aby každý člen dozorčí rady tuto funkci vykovával s nezbytnou loajalitou, s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Pokud dojde k porušení povinností péče řádného hospodáře, je na toto vázána i odpovědnost člena voleného orgánu za dluhy právnické osoby. Za co konkrétně a do jaké výše svého majetku budu jako člen dozorčí rady zodpovědný, je dobré si nastudovat ještě před tím, než se o jakoukoliv takovou funkci budu vůbec ucházet.

Doufám, že výše uvedené jasně vypovídá o tom, že být členem dozorčí rady není jen zvedání ruky za hromady peněz. A snad si to uvědomí nejen kritici nenáviděných trafik, ale i ti, kteří si na nějakou takovou brousí zuby. Toto nejsou funkce za polické zásluhy, ale zodpovědná a prospěšná práce odborníků pro nás všechny. A být politikem přece neznamená přestat být odborníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…