Malach (SNČR): Regulacemi k blahobytu nedojdeme

21.10.2019 12:33

Ve zpravodajství z Evropského parlamentu jsem se dočetl, že poslanci se na konci minulého týdne hromadně shodli na tom, že aktuální situace na kontinentu je – co se nerovností napříč unijními státy ale i jednotlivými regiony či občanskými skupinami týče – kritická. I proto nadále naléhají na zavedení minimální mzdy a stanovení společných socio-ekonomických základů, které napomohou k dosažení společných cílů v rámci unie. Druhá věc, která poslance trápí, je skutečnost, že v EU je vysoká nezaměstnanost mladistvých.

Malach (SNČR): Regulacemi k blahobytu nedojdeme
Foto: SNČR
Popisek: Strana nezávislosti České republiky

 K evropské minimální mzdě jsem se už vyjadřoval v předchozích článcích. Z pohledu ekonoma je to absolutní hloupost, která nemůže fungovat. Její zavedení je řešení důsledků nikoliv příčiny. Každému rozumnému člověku přece musí být jasné, že třeba rumunská ekonomika nemůže platit minimální mzdu na úrovni Lucemburska. Rumunské podniky na to prostě nemají a v nejbližších letech mít nebudou. Tím se nechci dotknout Rumunska, jen mi posloužilo jako příklad. Tedy, aby mohlo mít Rumunsko stejnou minimální mzdu jako Lucembursko nebo Německo, musí nejdříve dosáhnout jeho ekonomika úrovně té německé nebo lucemburské. To se ovšem zvýšením minimální mzdy nepovede. Naopak razantní navýšení mezd povede k zavírání podniků, dalšímu chudnutí již chudších ekonomik a také tomu, čemu chtějí europoslanci svými experimenty s minimální mzdou zabránit, dalšímu stěhování za prací z chudších do bohatších zemí. Já se sice nepovažuji za ekonomického génia, ale snad každý kdo jen trochu přičichl k soukromému podnikání, musí chápat, že pokud se mi direktivně navýší náklady, tak mám jako výrobce dvě možnosti. Buď zdražím, čímž se roztočí inflační spirála, nebo náklady zredukuji. A to samozřejmě ideálně ty navýšené, takže budu propouštět. Když to nebude stačit, tak ač nerad budu muset zavřít. To opravdu nikdo z oněch poslanců v Bruselu nechápe?

Kupodivu nezaměstnanost mladých s tímto souvisí také. Ona je totiž způsobena regulacemi v pracovně-právních vztazích. V některých zemích, především tam kde dlouhodobě vládnou socialistické strany, je zaměstnanec extrémně chráněn. Propustit ho je prakticky nemožné, i když jeho výkony jsou hluboko pod očekáváním. Divíte se pak majiteli firmy, že nechce zaměstnat mladého, praxí neprověřeného člověka? Co když se za pár měsíců ukáže, že je tento naprosto neschopný? Už se ho nezbaví, nebo jen velice obtížně. Já mu rozumím, taky bych takové lidi v tomto právním prostředí nezaměstnal.

Tedy ač se mohou politici, prosazující další a další regulace tvářit, že jim jde o blaho chudých a že jim chtějí pomoct, tak právě oni jim nejvíce ubližují. Naopak by velmi pomohlo uvolnění pravidel. Rozhodně nevolám po návratu otrocké práce a absolutní moci zaměstnavatele nad zaměstnancem, ale je nutné, aby práva obou stran byla minimálně vyrovnána, nikoliv aby ten, který dává lidem práci, byl považován za zlého vykořisťovalele, kterého musí hodný stát nebo Evropská unie čím dál více kontrolovat, regulovat a zatěžovat dalšími povinnostmi. Čím více regulací, tím nižší výkon ekonomiky. To je poměrně jednoduché pravidlo. Bohužel socialisté všech barev a dresů, kteří v současnosti ovládají Evropskou unii, prostě prokázané pravdy nerespektují, pokud se nehodí do jejich vidění světa. Můžeme tedy očekávat další regulace a pak další údiv, že ten blahobyt ne a ne přijít. No a potom další regulace a tak pořád dokola. Opravdu tohle chceme? Opravdu budeme čekat až se nám kvůli dalším regulacím z Bruselu začne snižovat životní standard, zatímco budeme přesvědčováni o potřebě dalších a dalších regulací a nařízení s tím, že tentokrát to konečně vyjde? Já tedy ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…