Maříková (SPD): Referenda představují důležitý nástroj přímé demokracie

18.01.2024 13:09 | Komentář

Referenda představují důležitý nástroj přímé demokracie, který umožňuje občanům vyjádřit svůj názor na konkrétní otázky nebo zákony.

Maříková (SPD): Referenda představují důležitý nástroj přímé demokracie
Foto: archiv K. Maříková
Popisek: Poslankyně Karla Maříková

Referendum má být nástrojem pro občany, aby se zapojili do politického dění a mohli rozhodovat o důležitých otázkách týkající se této země, proto naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) už v minulém období předložilo zákon o obecném referendu.

Zde je několik důvodů, proč by měli mít lidé možnost rozhodovat v referendu:

  1. Zapojení občanů: Referenda poskytují občanům příležitost aktivně se podílet na politickém rozhodování a zapojit se do procesu, který přímo ovlivňuje jejich život. 
  2. Legitimita rozhodnutí: Rozhodnutí přijatá v referendu mají vysokou míru legitimity, protože jsou přímo schválena většinou populace, což může vést k širší veřejné podpoře a akceptaci.
  3. Odrážení vůle lidu: Referenda umožňují vládám pochopit, co si občané myslí o důležitých otázkách, a zajistit, aby politické rozhodnutí lépe odrážela vůli lidu.
  4. Vzdělávání veřejnosti: Kampaně předcházející referendu mohou zvýšit povědomí veřejnosti o konkrétních otázkách a podpořit větší angažovanost a informovanost občanů v politických záležitostech.
  5. Prevence zneužití moci: Referenda mohou fungovat jako kontrolní mechanismus proti možnému zneužití moci ze strany vládních představitelů nebo parlamentu, poskytují občanům příležitost vetoval nebo upravit rozhodnutí, která považují za problematická.
  6. Rozhodování o klíčových otázkách: Některé otázky mohou být natolik zásadní nebo sporné, že se jeví jako spravedlivější, aby o nich rozhodli přímo občané, namísto toho, aby byly ponechány na zástupcích.
  7. Zvýšení důvěry v politický systém: Referenda mohou zvýšit důvěru občanů v politický systém tím, že jim poskytnou přímý vliv na rozhodování a pocit, že jejich hlas má význam.
  8. Odpovědnost politiků: Referenda mohou vyvíjet tlak na politiky, aby jednali v souladu s preferencemi veřejnosti a byli odpovědnější ve svých rozhodnutích.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

Referendum nemá být nástrojem pro politiky, aby ho využívali jen když se jim politicky hodí a naopak neumožnili ho využít občanům na otázky, které se nehodí jako je vystoupení z EU. V takovém případě je pak referendum zneužito. SPD podporuje referendum, které chce hnutí ANO na tyto čtyři palčivé otázky:

  1. Zda občané chtějí zachovat českou korunu, nebo přijmout euro.
  2. Zda si lidé přejí korespondenční volbu.
  3. Jestli chtějí kvóty. Nebo jak se dnes moderně říká povinnou solidaritu a přerozdělování uprchlíků mezi zeměmi EU.
  4. Zda jsou pro zachování práva veta v EU.

Ale občané mají plné právo rozhodovat také o dalších otázkách, jako je například setrvání nebo vystoupení v EU, kterému se hnutí ANO brání, a proto zákon o obecném referendu nemá být omezen jen na určité otázky, které se zrovna hodí politikům.

Je důležité, aby systém referend byl navržen tak, aby odrážel demokratické hodnoty a umožňoval občanům vyjádřit svůj názor na širokou škálu témat. Zde jsou některé z klíčových bodů:

  1. Demokratická reprezentace: Referendum by mělo sloužit jako doplněk k reprezentativní demokracii, nikoli jako její náhrada. To znamená, že by mělo být umožněno na celé škále otázek, nikoli jen na těch, které jsou pohodlné pro vládnoucí politiky. 
  2. Nezaujatost: Zákon o referendu by měl být navržen tak, aby zabránil politickým manipulacím s procesem a zajistil, že referenda jsou vypisována v souladu s objektivními a spravedlivými kritérii.
  3. Všeobecnost: Obecné referendum by mělo umožnit občanům rozhodovat o široké škále otázek, včetně základních změn v zákonech, ústavních otázkách a významných mezinárodních dohodách. 
  4. Práh pro vypsání referenda: Pravidla pro vypsání referenda by měla být nastavena tak, aby byla dosažitelná pro občanské iniciativy, ale zároveň zabránit nadměrnému počtu referend, která by mohla vést k únavě voličů a politické nestabilitě. 
  5. Informovanost občanů: Je důležité zabezpečit, aby byli občané před rozhodováním v referendu dostatečně informováni o dané otázce. To zahrnuje poskytování objektivních informací a vyvážené prezentace argumentů pro a proti. 6. Důsledky rozhodnutí: Občané by měli být informováni o potenciálních důsledcích rozhodnutí přijatých v referendu, a to jak krátkodobých, tak dlouhodobých.

Zákon o obecném referendu by tedy měl být pečlivě promyšlen tak, aby zajistil funkčnost demokratického systému a zároveň umožňoval občanům efektivní využívání tohoto nástroje přímé demokracie.

Článek byl převzat z Profilu Karla Maříková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…