Martan (SPOZ): Volte ty, kteří chtějí zelené lesy Šumavy

18.08.2020 7:37

Byl jsem iniciátorem demonstrace "Zachraňme prales a lesy na Boubíně", která se uskutečnila 12. 8. 2020 ve Vimperku před Správou NP a CHKO Šumava. Cílem bylo poukázat na na stav poškození a ohrožení lesů v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales

Martan (SPOZ): Volte ty, kteří chtějí zelené lesy Šumavy
Foto: archiv
Popisek: Petr Martan

Na demonstraci jsem v projevu řekl: Sešli jsme se zde před budovou Správy Národního parku a CHKO Šumava, abychom tomuto správci ochrany přírody vyjádřili nedůvěru.

Vyčítáme jim, že nebyli schopni řádně ochránit Boubínský prales a okolní Národní přírodní rezervaci uchovat ve stavu v jakém jim byla předána předchozími generacemi.

Vyčítáme jim, že brání efektivní ochraně lesů, která je nutná k zachování vzrostlých lesů v obrovském lesním komplexu hory Boubín, která plní všechny blahodárné funkce. Aby oplocený prales (47 ha) zůstal tím co byl a jako bezzásahový, tak se vždy muselo zasahovat proti kůrovci v širokém okolí. Lesníci dokázali, že i motorová pila je nástrojem ochrany přírody.

Po r. 2002 začala pronikat do státní správy ideologie, která opovrhovala lesníky a zasahováním. Výsledkem několika hazardních správních rozhodnutí od této doby je prales jako buková monokultura - a ne přirozená směs dřevin s převahou smrku ve stáří až 500 let. To již není evropský unikát. To jim vyčítáme. Přeměna pralesa a okolní rezervace (670 ha) není výsledkem moci přírody - je výsledkem zdivočelé státní správy zde v této budově.

Z demonstrace vzešla "Vimperská výzva" adresovaná Vládě ČR, MŽP, Správě NP a CHKO Šumava. Výzva mimo jiné obsahuje požadavky:

Aby Státní správa ochrany přírody zrušila rozhodnutí o NPR Boubínský prales z 15. 6. 2020, které je nezákonné, protože je vydáno v rozporu s plánem péče z r. 2015 a nereflektuje současnou kalamitní situaci v ČR. Uvedené rozhodnutí je špatné, protože:

- Brzdí a znemožňuje účinné zásahy proti kůrovci.

- Nově rozšířené bezzásahové území o rozloze 55 ha má zásobu smrku atraktivního pro kůrovce v řádech tisíců kubíků. Po jejich přeměně v kůrovcové souše spolu se soušemi na ostatním území rezervace lze očekávat, že v NPR a v jejich okolí bude napadeno několik tisíc hektarů vzrostlých lesů. Výsledkem rozhodnutí Správy NP a CHKO Šumava je již v současné době odumření téměř všech smrků v oploceném pralese.

- Z důvodu velkého množství odumřelých stromů v bezzásahové části dojde k uzavření turistické stezky v úseku jezírko - Knížecí cesta kolem oplocení pralesa na vrchol Boubínu; nebo kácení stromů v oplocené části pralesa z důvodu ohrožení životů veřejnosti.

Petr Martan

  • SPOZ
  • Bez politické příslušnosti
  • zastupitel obce

Výzva požaduje, aby Státní správa ochrany přírody vydala nové rozhodnutí o NPR Boubínský prales, které odpovídá objemu napadeného dřeva a povede k účinným zásahům na zastavení gradace kůrovce.

- Žádné dříví se nebude přibližovat ani odvážet a tak do NPR nevjede žádný mechanizační prostředek (mimo cesty). Tím nebude nijak les poškozen.

Chce to změnu - ale ne Piráty

Naprostá většina veřejnosti chce i nadále chodit kolem oploceného Boubínského pralesa (47 ha) a v něm VIDĚT STAV ve vrcholné fázi vývoje lesa (tj. přirozená směs dřevin s převahou smrku ve stáří až 500 let) - a NE PROCESY, které tam probíhají (tj. mladý les s převahou buku). Na takovou podobu pralesa s okolním kulturním lesem je široká společenská objednávka a ne na podobu velkoplošné divočiny, které je v NP Šumava 29 000 ha.

Výsledkem zdivočelé státní správy ochrany přírody jsou stovky suchých stromů kolem turistické cesty v úseku jezírko - kolem oplocení pralesa, které ohrožují život cca 90 000 turistů, kteří tudy ročně projdou. Po uzavření cesty bude putování na vrchol Boubínu o 3 km delší.

Tímto chci občanům připomenout, že téma zničených lesů Šumavy a Boubínu jsou také součástí programu hnutí Změna 2020 ve volbách do Zastupitelstva Jihočeského kraje. Deset let působení Jiřího Zimoly jako hejtmana a kandidáti Změny 2020 jsou čitelní veřejnosti i v tom, že odmítají bezzásahovou politiku NP a CHKO Šumava.

Veřejnosti čitelní se však staly i členové České pirátské strany, kteří se radují ze suchých lesů v parku a na Boubínu. A nejen to. Ideologickým cílem Pirátů je prosadit "ostrůvky divočiny o rozloze min. 1 000 ha" na území celého Jihočeského kraje. Proto, CHCE TO ZMĚNU, ale bez Pirátů.

Petr Martan, kandidát za ZMĚNU 2020
poradce v lesnictví a životním prostředí.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).