Michálek (Piráti): Naším cílem je oddělení ekonomické, mediální moc a politické moci

15.05.2023 17:27 | Tisková zpráva

Sněmovna bude řešit stopku na střet zájmů politiků. 107 poslanců požádalo o mimořádnou schůzi.

Michálek (Piráti): Naším cílem je oddělení ekonomické, mediální moc a politické moci
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek shromáždil ve spolupráci s dalšími předsedy koaličních klubů podpisy pro svolání mimořádné schůze, která se bude zabývat jeho návrhem na vyřešení střetu zájmů politiků. Návrh Pirátů zavádí skutečnou vymahatelnost zákona v případě, kdy vysoce postavený politik je zároveň vlastníkem mediálních domů nebo pobírá veřejné zakázky. Návrh zároveň vrací možnost nahlížet do majetkových přiznání politiků a kontrolovat jejich příjmy ze strany občanů a bude také nemožné zákon obcházet převodem majetku do svěřenských fondů. Schůze se bude konat v pátek 19. května od 9 hodin.

„Naším cílem je oddělení ekonomické, mediální moc a politické moci. Jakýkoliv člen vlády už nadále nebude moct být příjemcem zakázek a dotací a také nebude možné, aby vysoce postavení politici využívali velká mediální vydavatelství prostřednictvím jejich vlastnictví a přímého ovlivňování. Tato iniciativa je reakcí na stanovisko Ústavního soudu, který se vyslovil pro vytvoření pojistek proti tomuto zneužívání médií, které narušuje demokratickou soutěž. Zákon bude platit bez ohledu na aktuální rozložení politických sil. V tuto chvíli především znamená, že vláda sama na sebe aplikuje striktnější pravidla než doposud,“ řekl Jakub Michálek.

Vyjádření Ústavního soudu se datuje již k únoru 2020. Od té doby se Piráti snaží o úpravu, která bude znamenat praktickou funkčnost zákona. Tento závazek proto prosadili i do Programového prohlášení vlády. Piráti podle slov Jakuba Michálka počítají s podporou všech poslaneckých klubů kromě jednoho.

Případy uplatňování vlivu médií na politiku nejsou jen doménou České republiky. Mezi nejznámější vlastníky velkých médií z řad vysoce postavených politiků patří Silvio Berlusconi, dřívější italský premiér a vlastník několika televizních stanic v rámci skupiny Mediaset. Vedle toho je také vlastníkem vydavatelství časopisu nebo reklamní a PR agentury.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…