Michálek (Piráti): Odblokování Parlamentu na obzoru. Navrhujeme změny pro fungující stát

29.01.2024 19:02 | Tisková zpráva

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek představuje plán, aby sněmovna začala zase normálně fungovat bez účelového zdržování.

Michálek (Piráti): Odblokování Parlamentu na obzoru. Navrhujeme změny pro fungující stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Záměrné blokování projednávání důležitých zákonů stojí daňové poplatníky miliony korun denně a nemá ústavní ochranu, což nyní potvrdil i Ústavní soud v rámci odůvodnění verdiktu ohledně valorizace důchodů. Sněmovna bude jednat o usnesení, které upraví způsob projednávání zákonů, aby byl předvídatelný.

Jsem PRO fungující stát a fungující Parlament! Blokování Parlamentu není normální a jeden den zdržování stojí daňové poplatníky 4 miliony korun. Ústavní soud opozičním politikům jasně řekl, že nikdo nemá ústavní právo donekonečna zdržovat Parlament. Pro mě to je zdravý selský rozum. Současně má mít opozice férovou možnost vyjádřit své argumenty.

Snažil jsem se o změnu k lepšímu poslední dva roky, ale zdržování se stále zhoršuje a projevy stále prodlužují. Proto jsem vyzval ostatní koaliční strany, abychom stanovili jasná pravidla pro vystupování poslanců a poslankyň v diskusi, zejména pro přednostní vystoupení a faktické, kterými se „předbíhají“ řádně přihlášení řečníci.

Jak to prakticky uděláme? Omezíme „předbíhání ve frontě“ a stanovíme  jasné maximální délky přednostních vystoupení. Cílem je, aby byl program jednání aspoň trochu předvídatelný, což vláda slíbila jako prioritu ve svém programu, a dostalo na co nejvíce řádně přihlášených řečníků. U řádně přihlášených řečníků zůstává neomezená doba vystoupení, pokud Sněmovna nerozhodne jinak. Domnívám se, že z mnohahodinových projevů nemá nic ani volič, protože drtivá většina lidí takto dlouhé projevy ani nemůže sledovat při práci nebo péči o rodinu.

Už delší dobu máme shodu v koalici, co se zdržováním Parlamentu dělat a jak jeho fungování zase rozhýbat. Konkrétně chceme:

  • Maximálně tři přednostní vystoupení na osobu k jednomu čtení zákona v délce max 1 hodina.
  • Jedno přednostní vystoupení když se každé ráno projednává program v délce max půl hodiny. Díky tomu nebude možné zablokovat celý jednací den.
  • Omezit řetězení faktických poznámek, které předbíhají řádně přihlášené řečníky v rozpravě a diskuse se jimi cyklí.

Fungující Parlament je zásadní pro to, abychom voličům dodali to, co jsme slíbili ve volbách. Vedle mnoha věcí, u kterých máme od opozice podporu, nás čeká tento rok projednávání 9 důležitých zákonů, které jsme slíbili dodat občanům, ale kde zároveň hrozí dlouhá jednání: 3 čtení důchodové reformy, 2 další čtení korespondenční volby a 3 čtení k udržitelnému financování veřejnoprávních médií a státní rozpočet. Pokud máme vedle toho stíhat i zákony kvůli EU, musíme Parlament rozhýbat.

Rád bych, aby koalice s naším záměrem oslovila opozici a záměr s ní projednala a následně ho schválila Sněmovna. Zákon umožňuje Sněmovně si svoje vnitřní poměry upravit usnesením a i Ústavní soud potvrdil, že v tom má parlament autonomii. Věřím, že díky tomu začne Parlament zase normálně fungovat.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…