Ministr Bartoš: Obce můžou snadněji získat peníze

10.11.2023 16:21 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zvýhodnění obcí z Hospodářsky a sociálně ohrožených území

Ministr Bartoš: Obce můžou snadněji získat peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Čtvrtina obyvatel země žije v obcích, kterým se v různých ohledech nedaří držet krok se zbytkem země. Potýkají se s problémy jako třeba nedostatečná veřejná infrastruktura, špatná dostupnost sociálních služeb, zdravotní péče nebo nevyhovující bydlení. Stát je tu od toho, aby jim podal pomocnou ruku.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Ve Strategii regionálního rozvoje ČR jsme zavedli zvýhodnění obcí z Hospodářsky a sociálně ohrožených území, když žádají o podporu. MMR už takhle upravilo třeba podmínky ve svém programu Podpora rozvoje regionů 2019+, ale řídí se tím i některá další ministerstva.

Máme už první výsledky a udělaly mi hroznou radost. Dřív se úspěšnost žádostí o dotaci z těchto území pohybovala okolo 15 % – teď je to více než 80 %. Díky tomu můžou obce snadněji získat peníze na opravu cest, stavbu školek, sportovišť nebo třeba demolice budov ve vyloučených lokalitách.

Na podporu těchto území se budeme dál zaměřovat. Pevně věřím, že se nám na ni podaří postupně vyčlenit další peníze. Ostatně vláda to v březnu slíbila i na svém výjezdním zasedání v Jeseníku. Právě Olomoucký kraj je dobrý příklad, proč je lepší zacílení pomoci potřeba – mezi Hospodářsky a sociálně ohrožená území tam patří 10 ze 13 správních obvodů.

Zmírnit rozdíly mezi prosperujícími oblastmi a těmi, které nestačí s dechem, je běh na dlouhou trať. Je to náročný úkol, na který ale solidární demokratická společnost nemůže rezignovat. Prospěch z toho budeme mít všichni.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…