Ministr Bek: Do škol jde o pět miliard víc než loni

10.02.2024 22:03 | Komentář

Vyjádření ministra Mikuláše Beka k aktuálnímu stavu rozpočtu pro regionální školství.

Ministr Bek: Do škol jde o pět miliard víc než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do funkce ministra školství Mikuláše Beka (STAN)

Ministerstvo školství rozepsalo pro regionální školství prostředky pro rok 2024, a to včetně navýšení, které vláda schválila koncem ledna. Pro regionální školství územně samosprávných celků počítá rozpis s částkou 188 miliard korun, což je oproti loňskému roku o pět miliard více. Naplnil se tak můj závazek, že se zasadím o minimalizaci počtu nefinancovaných úvazků nepedagogických pracovníků.

Jsem si vědom skutečnosti, že rozpis rozpočtu pro regionální školství zveřejněný začátkem tohoto týdne přesto vyvolává řadu emotivních reakcí. Rád bych v této souvislosti jednak připomněl, že aktuální čísla nepředstavují úplný rozpočet škol zřizovaných obcemi a kraji, ty budou v souladu s dosavadními postupy ještě doplňovány z krajských normativů a rezerv.  Dále chci veřejnost ujistit, že i ze své pozice budu usilovat o další zmírnění negativních rozpočtových dopadů.

Možná řešení představím zástupcům z řad školských odborů a asociací na předem dohodnutém jednání v pondělí 12. února. Navržená opatření ovšem nelze uskutečnit z rozhodnutí ministra školství, neboť vyžadují shodu celé vlády. Proto jsem se dohodl s panem premiérem, že tématu se společně budeme věnovat v následujících dnech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…