Ministr Blažek: Díky novele dojde ke zvýšení odměn a náhrad advokátů

13.10.2023 8:19 | Tisková zpráva

Přepracovaný návrh novely advokátního tarifu zpracovala během léta tohoto roku pracovní skupina Ministerstva spravedlnosti a České advokátní komory. Návrh byl rovněž projednán se zástupci justice, kteří vnímají potřebu navýšení odměn a náhrad advokátů v souvislosti s ekonomickým vývojem, a to i s ohledem na zajištění dostupnosti právních služeb i v jednotlivých regionech.

Ministr Blažek: Díky novele dojde ke zvýšení odměn a náhrad advokátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Díky novele dojde ke zvýšení odměn a náhrad advokátů za poskytování právních služeb. Toto zvýšení má zejména zohlednit míru inflace a růst nákladů od posledního zvýšení. Musíme nastavit adekvátní podmínky pro výkon této profese, která je nezastupitelnou součástí práva na spravedlivý proces“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

„O finalizaci prací na novele advokátního tarifu jsme na konci září na poradě v Brně informovali předsedy krajských soudů. Na jejich názoru a pohledu na věc nám velmi záleží, protože zástupci justice mohou podat přínosné informace o konkrétních dopadech navrhovaných změn na praxi,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav.

Z tohoto důvodu byla zástupcům justice ještě před samotným připomínkovým řízením zaslána pracovní verze návrhu ke sdělení případných stanovisek. Teprve poté bude návrh novely advokátního tarifu odeslán do mezirezortního připomínkového řízení.

Účinnost novely je plánována na 1. červenec 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…