Ministr Blažek na prvním česko-gruzínském právním fóru

06.10.2023 6:23 | Tisková zpráva

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se ve dnech 5. a 6. října účastní prvního ročníku česko-gruzínského právnického fóra, které vzniklo na základě dohody obou ministrů během českého předsednictví v Radě EU. Letošní ročník se koná v gruzínském hlavním městě Tbilisi.

Ministr Blažek na prvním česko-gruzínském právním fóru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Minulý rok, když jsme do Gruzie přijeli poprvé, domluvili jsme se s panem ministrem spravedlnosti, že uspořádáme právní fórum. Jsem velice rád, že jsme dodrželi slovo a že se nám toto fórum podařilo uskutečnit. Předpokládám, že naše setkání přispěje jednak k tomu, aby se naše země lépe znaly, a současně to pomůže Gruzii, aby její přístupové rozhovory do EU byly úspěšné,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek a dodal, že „Česká republika se tak staví k řadě dalších zemí, které s Gruzií navázaly podobnou spolupráci, uvedl bych již proběhlé právní fórum s Německem nebo plánované s Rakouskem.“

Témata jednání:

  1. Systém mezinárodní justiční spolupráce v trestních věcech v České republice a v Gruzii
  2. Systém mezinárodní justiční spolupráce v civilních věcech v České republice a v Gruzii
  3. Příprava Gruzie na členství v EU a aproximace práva

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36092 lidí

Loni v říjnu přijal ministr spravedlnosti Pavel Blažek pozvání ministra spravedlnosti Gruzie Ratiho Bregadzema ke společnému pracovnímu jednání. Na programu byla diskuse ohledně prohlubování vzájemné spolupráce či téma přistoupení Gruzie k Evropské unii. Oba ministři pak slavnostně podepsali „Společné prohlášení Ministerstva spravedlnosti Gruzie a MSp ČR o spolupráci v oblasti justice“.

Právnické fórum, které se nyní koná v Tbilisi, je tak dalším krokem ke vzniklé spolupráci obou zemí.

Jedno z témat česko-gruzínského právnického fóra je příprava Gruzie na členství v EU. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se věnoval této otázce ve svém úvodním příspěvku.

„To, že Česká republika díky své zeměpisné poloze vstoupila do Evropské unie dříve, je logické. Také jsme okamžitě nesplňovali všechny podmínky k přístupu a museli jsme leccos vykonat a učinit, abychom se mohli stát členy takového společenství. Právě taková forma spolupráce, jakou vidíme dnes mezi Českou republikou a Gruzií, může hodně pomoci ve snaze Gruzie v přistoupení k EU. Po návratu zpět domů můžeme kladně hovořit o snaze, kterou projevujete, abyste se přiblížili k obecným normám, které vyžaduje Evropská unie,“ uvedl Pavel Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…