Ministr Brabec: Vhodné skloubení krajiny a architektury je cesta, jak zajistit lepší koloběh vody

13.09.2020 13:20

Soutěž mladých architektů zná vítěze, cenu ministra životního prostředí získala soběstačná čtvrť.

Ministr Brabec: Vhodné skloubení krajiny a architektury je cesta, jak zajistit lepší koloběh vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Nejlepší práce 12. ročníku soutěže mladých začínajících architektů do 33 let Young Architect Award 2020 let byly oceněny 8. září 2020 v Centru architektury a městského plánování CAMP v Praze. Porota poslala do finále 11 prací, které nejlépe zpracovaly téma Architektura a krajina ve městě. Cenu ministra životního prostředí vybojoval Lukáš Drda s projektem energeticky soběstačného bydlení ohleduplného k životnímu prostředí.

„Téma letošního ročníku je obzvlášť v dnešní době, kdy se řada měst a obcí musí potýkat s dopady změny klimatu, velmi aktuální. Právě vhodné skloubení krajiny a architektury je cesta, jak předcházet vzniku tepelných ostrovů, zajistit lepší koloběh vody a celkově zlepšit kvalitu prostředí ve městě. Jsem velice potěšen, jak se mladí architekti tohoto tématu zhostili a navrhli zajímavá ideová řešení, která více či méně řeší oblast hospodaření s dešťovou vodou, obnovitelných zdrojů energie, pasivního bydlení, a to s cílem být co nejvíce ohleduplní k životnímu prostředí,“ uvedl na slavnostním vyhlášení soutěže ministr životního prostředí Richard Brabec.

Mezi hodnocenými projekty uspěly ty, jejichž základní koncept byl logicky a smysluplně vystavěn a zároveň srozumitelně prezentován. Hlavní cenu YAA 2020 získal koncepční návrh systému práce se zelenou infrastrukturou ve veřejném prostoru v Praze autorky Ludmily Haluzíkové, jehož cílem je zvýšit široce definovanou biodiverzitu města a posílit ekologickou funkci vybraných míst.

Porota velmi ocenila koncepční přístup k vybrané problematice plánování města jako celku. „Přístup, profesionalita a schopnost analytického a koncepčního myšlení je u tak mladé autorky příslibem, že u nás vyrůstá nová generace architektů, urbanistů, která se postaví zodpovědně k otázce plánování měst, k řešení globálních témat,“ uvedla v hodnocení porota.

Cenu ministra životního prostředí si odnesl projekt Lukáše Drdy Nízkoenergetická tradiční čtvrť, který se věnuje tématu energeticky soběstačného bydlení s minimálním negativním dopadem na životní prostředí. Jednotlivé nízkoenergetické domy zachovávají styl tradiční české vesnice, respektují kritéria udržitelného rozvoje výstavby a využívají efektivní hospodaření s vodou.

Soutěžní přehlídka Young Architect Award se zaměřuje na tvorbu mladých začínajících architektů a na jejich zapojení do tvorby kvalitního veřejného prostoru. Hlavním odborným partnerem letošního ročníku soutěže se stal Státní fond životního prostředí ČR.

Spolu s oceněním mladých architektů byly vyhlášeny výsledky soutěží Architekt roku 2020 a Architekt obcí 2020. Všechny projekty budou tradičně vystaveny v rámci veletrhu FOR ARCH od 22.–26. září v PVA EXPO PRAHA v Letňanech.

Přehled ocenění YAA 2020

Titul CEMEX Young Architect Award
Ludmila Haluzíková
Vágní Praha
FA ČVUT Praha | Ateliér Novotný, Koňata, Zmek

Cena architekta Josefa Hlávky
Anna Svobodová
Strahovský bastion
Akademie výtvarných umění v Praze | Ateliér architektonické tvorby/škola Miroslava Šika

Cena rektora ČVUT za školní práci
Eliška Olšanská
Parco Agri-kolo
FA ČVUT Praha | Ateliér Sitta

Cena rektora TUL za školní práci
Lucia Gažiová
Kúpele Grössling v Bratislave
FA ČVUT Praha | Ateliér Redčenkov – Danda

Cena ministra životního prostředí
Lukáš Drda
Nízkoenergetická tradiční čtvrť
Politecnico di Torino| Michele Bonino, Marco Simonetti

Cena hlavního partnera YIT
Jakub Kender/ Hugo Marek
Vnitroblok Mečislavova
Akademie výtvarných umění v Praze | Ateliér architektonické tvorby/škola Miroslava Šika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.