Ministr Gazdík: Ředitelé škol musí přednostně vytvářet smíšené třídy

24.06.2022 16:39

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k zákonu o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny

Ministr Gazdík: Ředitelé škol musí přednostně vytvářet smíšené třídy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Ještě jednou hezké dobré dopoledne, vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři.

Dovolte mi, abych za ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy odůvodnil předložený návrh zákona, kterým se mění zákon č. 67 o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaný invazí vojsk Ruské federace. Senátní tisk 263.

Úvodní zákon, který jsme předložili a byl schválen v lednu pod číslem 67 roku 2022 Sb., tzv. Lex Ukrajina pro oblast školství, stanovil zvláštní pravidla pro vzdělávání dětí uprchlíků z Ukrajiny. Reagoval tehdy na bezprostřední bariéry přístupu ke vzdělání České republiky v době počátku migrační krize a zohledňoval tedy stav věcí, který byl známý v březnu tohoto roku.

Již při přijímání zákona se předpokládala nezbytnost příjmů v řádu měsíců, navazující právní úpravu, která zohlední aktuální vývoj a připraví školství na nový školní rok 2022/23. Dosud byl pouze dílčím způsobem novelizován ve věci spádovosti mateřských škol. Ministerstvo školství proto nyní předkládá rozsáhlejší novelu. Zjednodušeně řečeno, jde o Lex Ukrajina pro oblast školství II.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

Hlavní body tohoto návrhu jsou, že se zkracuje lhůta pro možnost vyřazení žáka, dětského uprchlíka z Ukrajiny, z evidence školy při jeho vystěhování z České republiky bez informovanosti. Ředitelé škol musejí přednostně vytvářet smíšené třídy. A teprve pokud to není možné, mohou zřídit homogenní třídu složenou z Ukrajinců. Potom však musí tyto děti zapojovat i do smíšené výuky. Zakotvuje se pravomoc ministerstva vydat opatření obecné povahy, které upraví termíny a lhůty pro přijímání a ukončování vzdělávání u žáků z Ukrajiny. Rozšiřuje se okruh údajů, které bude ministerstvo školství sbírat o uprchlících z Ukrajiny a zakotvuje se možnost jejich předávání ministerstvu vnitra, policii, ministerstvu práce a sociálních věcí a úřadů práce ČR.

Výjimka z požadavku na znalost českého jazyka u ukrajinských učitelů se taktéž prodlužuje. Umožňuje se, aby škola zajišťovala vzdělávání s českým pedagogem společně s pedagogem, který umí ukrajinsky. Česky pak pouze v míře potřebné pro dorozumění s českým pedagogem. Takový pedagog bude napomáhat integraci ukrajinských žáků. Účinnost celého zákona se prodlužuje na celý školní rok 2023, tedy do konce srpna 23.

Děkuji vám za pozornost a dovoluji si zdvořile požádat o podporu tohoto návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…