Ministr Hladík: Konkurenceschopnost a hospodářské záležitosti považuje vláda za klíčové

21.06.2023 14:07

Projev na 13. schůzi Senátu 21. června 2023 - Informace o pozicích vlády ČR a o programu jednání Evropské rady ve dnech 29. - 30. června 2023

Ministr Hladík: Konkurenceschopnost a hospodářské záležitosti považuje vláda za klíčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Vážený pane předsedo, vážené senátorky, vážení senátoři,

dovolte mi v zastoupení pana premiéra vás informovat o pozici vlády ČR na program jednání Evropské rady, které se koná 29.-30. 6. tohoto roku.

Vzhledem k velmi nabitému programu se očekává jednání dvoudenní. V rámci Evropské rady se tak lídři opět vrátí k agresi Ruska proti Ukrajině, budou se zabývat hospodářskými záležitostmi, tématem bezpečnosti a obrany a také migrace. Nad rámec těchto témat se bude Evropská rada věnovat vnějším vztahům, zejména vztahům EU s Čínou a Středomořím. A přípravou červencového summitu EU a Společenství latinskoamerických a karibských států. Nyní stručně k jednotlivým bodům jednání.

V tématu Ukrajiny a Ruska, v části ER zhodnotí nejnovější vývoj ruské agrese. Rovněž potvrdí pokračující širokou podporu Ukrajině. Ve snaze opětovně zvýšit tlak na ruského agresora se ER opět vrátí k tématu sankcí. Předpokládá se, že bude radě předložen 11. balíček sankcí, který je zaměřen na to, jak zamezit obcházení již existujících restriktivních opatření. ER se bude zabývat také posunem v hledání cest k vyvození odpovědnosti Ruska za zločin agrese i zločiny spáchané na Ukrajině. ER se rovněž vrátí k tématu možného využití zmrazených ruských aktiv.

Dále by měla ER vyhodnotit reformní úsilí Ukrajiny a vyjádřit podporu na její cestě do EU. Vláda ČR vítá pravidelný návrat k tématu Ukrajiny včetně zopakování silné všestranné podpory i diskusi k opatření pro zajištění odpovědnosti Ruska. Zároveň podporuje diskusi o integraci Ukrajiny do EU v návaznosti na vyhodnocení reformního pokroku ze strany komise. Jsme přesvědčeni, že by EU měla do konce tohoto roku zahájit přístupové rozhovory s Ukrajinou.

V oblasti hospodářství v návaznosti na březnové závěry EK o průmyslové politice, vnitřním trhu a dlouhodobé konkurenceschopnosti a produktivitě bude švédské předsednictví společně s EK informovat o krocích podniknutých v těchto oblastech. ER také vyzve k dokončení nařízení o umělé inteligenci a tím i přispění EU k nastavení globálních standardů v této věci. Musím říci, že vláda v této věci rozhodně apeluje, abychom tuto problematiku začali řešit.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

Rovněž se vyjádří k problematice evropské ekonomické bezpečnosti v návaznosti na sdělení, jež EK vydala včera. Cílem je maximalizace benefitů otevřenosti evropské ekonomiky při minimalizaci rizik plynoucí z ekonomické provázanosti. Včera byl rovněž vydán návrh revize víceletého finančního rámce, tedy dlouhodobého rozpočtu EU. EK by měla svůj návrh představit, diskuse by se měla rozběhnout nejprve na technické úrovni s cílem dosáhnout dohody na ER ve druhé polovině letošního roku. ER by měla také formálně schválit integrované doporučení pro jednotlivé země a uzavřít tak evropský semestr 2023.

Vláda považuje diskusi o konkurenceschopnosti a hospodářských záležitostech za klíčovou. Podporuje širokou revizi naplňování předchozích závěrů včetně důkladné diskuse o stanovení konkrétních vodítek pro další práci. Vláda ČR bude klást důraz na důležitost pokračování práce na vnitřním trhu coby klíčovém nástroji pro podporu evropského hospodářského růstu. Pro ČR coby exportně zaměřenou ekonomiku je také důležité zachování otevřenosti a posilování obchodní spolupráce se třetími zeměmi.

Oblast bezpečnosti a obrany. ER znovu podpoří rozvoj kapacit EU v oblasti obranného průmyslu, znovu například vyzve EK k vydání návrhu na evropský program pro investice do obrany. V rámci ER proběhne také neformální diskuse s generálním tajemníkem NATO v kontextu nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu. Vláda ČR podporuje diskusi o posílení kapacity evropského obranného průmyslu, který je z dlouhodobého hlediska klíčový pro zachování naší bezpečnosti a obranyschopnosti. Důležitá je pro vládu také otázka navýšení rozpočtu evropského mírového nástroje pro udržení financování další vojenské pomoci Ukrajině.

Oblasti migrace. Proběhne také diskuse lídrů ke zhodnocení postojů v oblasti migrace, a to s důrazem na její vnější dimenzi, tedy spolupráci s třetími státy. V návaznosti na dosaženou dohodu v ER o dohodě azylových pravidel podporuje vláda ČR silnější aktivitu EU směrem k zemím původu a tranzitu. Je třeba aktivně zpracovat na oboustranně prospěšných dohodách se třetími zeměmi, které budou obsahovat ujednání o navrácení odmítnutých osob. Vláda ČR podporuje v tomto úmyslu využít veškerý tlak včetně vízových, aby třetí země s členskými státy EU spolupracovaly.

Co se týká vnějších vztahů, proběhne na ER diskuse o vztazích s Čínou, diskuse ve vztahu ke Středomoří, zejména s Tuniskem. A také příprava červencového summitu EU-CELAC. Vláda ČR toto téma vnímá, protože na tomto summitu v červenci by se měl zúčastnit také pan premiér Petr Fiala.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…