Ministr Hladík: V Národním parku České Švýcarsko platí pružná regulace

10.07.2023 6:23 | Tisková zpráva

Po dobu tří měsíců bude pro území Národního parku České Švýcarsko s ohledem na protipožární prevenci platit nový způsob vyhlašování omezení pohybu turistů v lesích.

Ministr Hladík: V Národním parku České Švýcarsko platí pružná regulace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Podle výstrah ČHMÚ, které upozorní na reálné riziko vzniku požáru daného zejména stupněm půdního sucha, rychlostí větru a nízkou pravděpodobností srážek bude Správa NP České Švýcarsko na svých webových stránkách zveřejňovat odstupňovanou regulaci pohybu návštěvníků – od volného pohybu, po omezení vstupu do lesů v noci až po noční zákaz a pohyb jen po značených trasách během dne. Od 2. července bude proto správa národního parku na webu (ZDE) pravidelně oznamovat stupně rizika, ke kterým se vážou případná odstupňovaná omezení.

„Nechceme návštěvníky zbytečně omezovat, a ani nemůžeme podceňovat riziko požáru v lesích národního parku, proto v létě bude platit pružná regulace. Ministerstvo životního prostředí spolu se Správou Národního parku České Švýcarsko pro zajištění bezpečnosti turistů na území národního parku zavádějí letní režim, který bude vycházet z výstrah požárního rizika vydávaných Českým hydrometeorologickým ústavem. Dnes jsou na ně velmi dobře zvyklé obce, policisté i hasiči a nyní podle nich bude správa národního parku regulovat pohyb turistů,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25755 lidí

MŽP proto vyhláškou vydává opatření obecné povahy, kterým s účinností od 1.7.2023 dočasně na dobu tří měsíců omezuje vstup do lesa na území Národního parku České Švýcarsko. Omezení vstupu osob do lesa na území NP České Švýcarsko je dáno vyhlášeným stupněm výstražné informace zveřejňované v systému integrované výstražné služby.

  • Omezení pohybu po lesích NP vstoupí v platnost na základě vyhlášení příslušného stupně výstražné informace před vznikem rizika požáru a následující den po jejich zveřejnění na oficiálních webových stránkách Správy NP České Švýcarsko (ZDE)
  • Omezení pohybu po lesích NP skončí po snížení stupně nebezpečí ČHMÚ, informace o ukončení platnosti regulace zveřejní následně na oficiálních webových stránkách Správa NP České Švýcarsko.

„Způsob regulace na základě výstrah je maximálně vstřícný pro návštěvníky národního parku a zároveň staví na reálných rizicích. Na základě každodenní kontroly výstrahy ČHMÚ pro naši lokalitu připravíme na náš web (https://www.npcs.cz/) oznámení pro turisty na druhý den. V mezičase ověříme, zda se situace nezměnila, třeba lokální srážkou a vyvěsíme na web. Ve chvíli, když ČHMÚ sníží riziko pro naši oblast, bude v lesích NP platit volnější regulace i pro turisty,“ doplňuje ředitel SNP ČŠ Petr Kříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…