Ministr Jurečka: ČR má slušně nastavený sociální systém z hlediska šíře možné podpory

24.06.2022 13:21

Projev na 28. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. června 2022 k zákonu o pomoci v hmotné nouzi

Ministr Jurečka: ČR má slušně nastavený sociální systém z hlediska šíře možné podpory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážená paní předsedající, já jsem se přihlásil proto, že musím reagovat.

Pane poslanče Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, nelžete! Vy jste prostě ubohý lhář, který tady vystoupil a buďto to nevíte a jste hloupý poslanec, který neví, o čem tady hlasuje, a nebo jste prachsprostý lhář. Protože tvrdit tady v úvodu vašeho dnešního vystoupení, že 12 000 v rámci solidárního příspěvku dostávají ukrajinské rodiny, tak to snad žádný příčetný poslanec nebo poslankyně této Sněmovny nemůže říkat. Protože sám dobře musíte vědět, pro co jste hlasoval. Nebo to nevíte? Víte nebo nevíte, pro co tady hlasujete? Já mám pocit, že nevíte.

Všichni jsme tady schválili to, že solidární příspěvek je příjem české domácnosti, která někoho ubytovala. Ne ukrajinské rodiny. Záměrně, cíleně tady chodíte, šíříte nenávist, říkáte naprosté nesmysly a cíleně tak lžete. Takže tady dojděte, na mikrofon se omluvte, že solidární příspěvek - buď jste se spletl a nebo jste to udělal záměrně. A omluvte se. Byla to od vás opravdu sprosťárna tady toto říkat.

Když tady říkáte, že my nekomunikujeme, tak teď vás vyzývám, jestli jste chlap, přijďte k nám na týden na MPSV, na rezort, přijďte. Přijďte k nám na týden. Sednout si do callcentra... Přijďte, jestli na to máte, přijďte, do callcentra vás posadíme, posadím vás k mailingu a můžete vidět stovky mailů, které každý den odbavujeme a telefonátů, které vyřizujeme. Jako dotazy českých občanů, seniorů, lidí a osob se zdravotním postižením, kterým odpovídáme. Přijďte.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Vy tady kritizujete, že ty úřady nekomunikují. Tak za vaší minulé koaliční vlády, kterou jste vy podporovali, když jste se podíval na webové stránky institucí, jako je ČSSZ a Úřad práce, tak tam bylo jediné kontaktní místo, a to byl takový ten automat, na který jste volali a tam vám podle těch jedniček, dvojek, které vám to rozdělovalo, kdo vás kde přepojí a trvalo to desítky minut. To jste nezměnil. Dneska, když se podíváte, tak nejen lidi z vedení ministerstva, včetně ministra, ale i lidi z Úřadu práce, z ČSSZ, počínaje ústředními řediteli, po ředitele okresních pracovišť, po vedoucí pracovníky mají zveřejněné na webu své mobily, aby je bylo možné dohnat, aby ti lidé věděli, kam mají zavolat, aby oni čelili té zpětné vazbě těch lidí. Lžete tady podruhé.

Pak tady říkáte, že nepomáháme českým občanům a českým lidem. Co to je za nepravdu. Nevím, pan poslanec Okamura mě teďka neposlouchá. To je těžké k němu mluvit, když to nechce slyšet. Tak jenom pro zajímavost, pro vás ostatní, každý měsíc úřady práce vyplácí podporu, ať už v rámci sociální pomoci nebo hmotné nouze 1,4 milionům českých občanů a každý měsíc je to v průměru za tento rok zhruba 9,3 miliardy korun. Například maminky samoživitelky mají zhruba tu podporu v rozpětí od 16 do 29 tisíc korun. Zvýšili jsme důchody v letošním roce na základě zákonné valorizace, proto říkám zákonné valorizace, o 2 500 Kč v průměru. Zvýšili jsme životní existenční minimum, příští týden ho vláda bude zvyšovat znovu. Tak neříkejte tady, že se nepomáhá českým domácnostem, lidem, kteří jsou v nějaké složité tíživé situaci.

Myslím si, že Česká republika má slušně nastavený sociální systém z hlediska šíře možné podpory. Ano, je naším společným úkolem to vyladit tak, aby některé momenty, které jsou tam komplikované, které vytvářejí slepá okna, aby se odstranily. A na tom pracujeme. Ale to, co jste tady předvedl, byla čistá manipulace, lhaní, popouzení k nenávisti a neznalost poslance, který neví, o čem hlasuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…