Ministr Jurečka: Valorizaci všech dávek není rozpočet schopen zvládnout

24.06.2022 15:45

Projev na 28. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. června 2022 k zákonu o pomoci v hmotné nouzi

Ministr Jurečka: Valorizaci všech dávek není rozpočet schopen zvládnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marián Jurečka

Děkuji moc. Já si dovolím stručně zareagovat.

Já samozřejmě tady vnímám tu situaci, kontext inflační, dopady na české domácnosti, na rodiče, na rodiny, na samoživitelky, na seniory, jenom si musíme taky umět říci, že prostě není v silách a možnostech tohoto státu a státního rozpočtu, abychom dokázali zvalorizovat všechny podpory, všechny dávky o plnou inflaci. To prostě ten rozpočet v tento okamžik není schopen zvládnout. Musíme ty věci prioritizovat, musíme je cílit na konkrétní nejzranitelnější skupiny. To se snažíme, zároveň tam také děláme kroky, které jsem tady zmínil, to znamená právě třeba zvýšení životního a existenčního minima.

Tady tato úprava příspěvku na bydlení by mohla cílit na větší okruh lidí jednodušeji. Probíhají valorizace důchodů zákonné, plánujeme teď i novelu zákona 329, abychom upravili i ty podpory pro osoby se zdravotním postižením, zvýšení příspěvku na mobilitu, zvýšení podpor na jednotlivé pomůcky. Podpora osob se zdravotním postižením, které zaměstnávají zaměstnavatele, i toto plánujeme udělat teď v průběhu příštích měsíců. Ty legislativní kroky už jsme na Ministerstvu práce a sociální věci rozeběhli, takže to běží. Takže děláme i ty další věci, které jsou taky důležité, taky potřebné. I tyto skupiny lidí s nějakým typem handicapu potřebují také tuto formu pomoci, aby se zvýšila, aby se zvýšily tyto částky.

Zároveň poslední věc chci říci - a to, teď se zase obracím prostřednictvím paní předsedající na pana poslance Okamuru - když říkáte ještě, že nekomunikuji ani tady s vámi, tak jenom chci říct, že vaše kolegyně paní poslankyně Šafránková za mnou tady byla, když jsme tento tisk (?) minule, přišla s návrhem usnesení, které já jsem slíbil, že po drobné úpravě dám k němu kladné stanovisko, jsem připraven jej podpořit, myslím si, že mi dává hlavu a patu, logiku, takže to je zase jako další odkaz toho, že tady jste neříkal pravdu, že když za mnou kdokoliv přijde, komunikuji, když to dává ratio, můžeme se dohodnout, tak to rád podpořím, i když je to návrh z opozice.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…