Ministr Jurečka: Zastropování příspěvku na dítě odpovídá průměrné měsíční mzdě

24.06.2022 20:33

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k návrhu zákona o jednorázovém příspěvku na dítě

Ministr Jurečka: Zastropování příspěvku na dítě odpovídá průměrné měsíční mzdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, páni senátoři.

Dovolím si opravdu velmi stručně uvést tento návrh zákona o jednorázovém příspěvku, protože je to reakce vlády na současnou situaci vysoké inflace, která dopadá na domácnosti v ČR, která dopadá na naše občany. My se snažíme jako vláda hledat kroky a opatření, abychom pomáhali těm, kteří patří mezi ty opravdu velmi zranitelné skupiny obyvatel, abychom jim pomáhali zvládat tu současnou situaci.

Udělali jsme řadu kroků v oblasti například sociální, zvýšení existenčního a životního minima od 1. dubna, budeme v tom pokračovat příští týden na vládě, budeme to zvyšovat od 1. července. Také podle zákonných valorizací se valorizují důchody, všechny důchody. Ale skupina především rodičů s dětmi samoživitelek je skupinou, která je opravdu dnes velmi citelně ohrožená. Dopady této situace, dopady vzrůstající chudoby. Proto vláda se rozhodla udělat také krok podpory rodičů touto formou 5000 korun jako jednorázového příspěvku.

S parametry, že jsme se rozhodli stropovat tu výši podpory pro domácnosti, které mají příjem do 1 milionu korun hrubého ročně. Proč do 1 milionu korun? Odpovídá to zhruba průměrné měsíční mzdě v ČR. Zároveň jsme to ohraničili věkovým stropováním pro děti do 18 let, které dovrší 18 let do konce června tohoto roku. A také pro rodiče dětí, které se ještě narodí do konce roku. To jsou ty základní parametry, které u tohoto příspěvku jsou. Zaznamenával jsem i různé diskuse ve veřejném prostoru, že je to příliš plošné opatření. S tímto nemohu takto souhlasit, protože kdyby to bylo plošné, týkalo by se to zhruba 2,1 milionu dětí v ČR.

Tím zastropováním té hranice příjmů se to bude týkat zhruba 1,5 milionu dětí v ČR. To znamená, zhruba 1/3 rodičů z důvodu vyššího příjmu té domácnosti nebude moci čerpat tuto formu podpory. Troufnu si říct, že to je mix toho opatření, kdy je to rozšířená množina osob, není to třeba ten okruh 400 tisíc lidí, kteří jsou napojeni na dávky v rámci režimu sociální podpory nebo hmotné nouze, které jsou odvislé od životního a existenčního minima.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Dovolím si ještě říct ten proces, jak bude teď administrovatelný. Počítáme s tím, že u těch rodin, u těch rodičů, kteří pobírají přídavek na dítě, tato částka bude vyplacena automaticky v průběhu měsíce srpna. Pro ostatní rodiče předpokládáme formu jednoduché žádosti přes webový formulář, prostřednictvím elektronické identity. S naprostým minimem informací, které budeme potřebovat. S tím, že je tam potom i informace o tom, že ten rodič dává formu čestného prohlášení, které zaklikne, že jeho příjem, jeho domácnosti, je do milionu korun.

My jsme si propojili data ČSSZ a finančních úřadů, abychom byli schopni toto ověřit. Následně zase digitalizačním procesem v rámci agend úřadů práce to bude směřovat už k výplatě. To znamená, nepředpokládáme ani zátěž pracovníků úřadů práce na pobočkách, na přepážkách. Opravdu jdeme tím procesem digitalizace. Tam, kde budou skupiny obyvatel, které toto nezvládnou, dohodli jsme se, že tady bude k dispozici síť CzechPointů, kde bude moci ten občan podat tuto svoji žádost prostřednictvím CzechPointů s podporou těch pracovníků na síti CzechPointů.

To jsou ty základní obrysy tohoto návrhu. Děkuji za pozornost, jsem připraven případně potom odpovídat na nějaké další konkrétní otázky v případné debatě.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Musíme říct zavčas STOP!

12:06 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Musíme říct zavčas STOP!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vpouštění politiků a neziskovek do škol