Ministr Kocourek: Finanční příspěvky pro obce s hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů

29.04.2011 12:35

Projev na 16. schůzi PS PČR dne 29. 4. 2011

Ministr Kocourek: Finanční příspěvky pro obce s hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, důvodem předložení této novely atomového zákona na tuto schůzi Poslanecké sněmovny je především řešit konečnou fázi palivového cyklu a naplnit koncepci nakládání s radioaktivními odpady a vyhořeným jaderným palivem v České republice, jež byla schválena usnesením vlády ze den 15. 5. 2002 č. 487. Novela atomového zákona zavádí možnost poskytovat příspěvky z jaderného účtu i obcím, na jejichž katastrálním území se provádějí průzkumné práce nebo je hlubinné úložiště radioaktivních odpadů, a to za účelem nalezení nejvhodnější lokality pro vybudování hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. To může dát pozitivní signál obcím nacházejícím se na územích předběžně vytipovaných k vybudování hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva a může též napomoci k nalezení cesty vedoucí ke konsensu mezi zájmy státu a zájmy obcí v procesu výběru vhodné lokality pro vybudování hlubinného úložiště radioaktivních odpadů.

Cílem novely je tedy možnost zavést kompenzace jistého znevýhodnění obcí plynoucího z probíhajícího průzkumu týkajícího se hlubinného úložiště radioaktivních odpadů na jejich územích. Tato území jsou omezena zejména ve svém dalším rozvoji, popřípadě jsou negativně ovlivněna dopady aktivit navázaných na samotný průzkum a navržené příspěvky jim pomohou tato omezení kompenzovat.

Poskytnutí příspěvků přinese obcím každoročně stabilní příjem a objem finančních prostředků a umožní jim tak lépe plánovat svůj rozvoj. Tento princip uplatňovaný v mnoha dalších zemích bude podkladem dlouhodobého dobrého sousedství hlubinného úložiště radioaktivních odpadů se svým okolím na bázi vzájemně stimulovaného rozvoje.

Na závěr bych vás, vážená Sněmovno, chtěl požádat, opět vzhledem k naléhavosti potřeby přijetí této navrhované novely, o zkrácení lhůty pro projednání návrhu zákona ve výborech na 30 dnů. Dalším důvodem k této žádosti je potřeba vyslat též pozitivní a jasný signál obcím nacházejícím se na územích předběžně vytipovaných k vybudování hlubinného úložiště.

Děkuji.

Více:
Ropákem roku je exministr životního prostředí Pavel Drobil

##PROFIL 2198##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách