Ministr Lipavský: Všichni musí být na vstup do Evropské unie připraveni

06.11.2023 13:09 | Tisková zpráva

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se zúčastnil v Berlíně ministerské konference na téma rozšíření EU. Jednání pořádalo německé ministerstvo zahraničí ve spolupráci se španělským předsednictvím v?Radě EU.

Ministr Lipavský: Všichni musí být na vstup do Evropské unie připraveni
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Ministři i experti si vyměnili názory na výzvy, které představuje rozšíření EU jak pro kandidátské země, tak i pro EU samotnou.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38490 lidí

„Rozšiřování Evropské unie představuje příležitost i výzvu nejen pro jednotlivé kandidátské země, ale i pro samotnou Unii. Čekají nás dva důležité momenty, kdy za týden Evropská komise zhodnotí pokrok zemí s perspektivou členství a za necelé dva měsíce bude o rozšiřování jednat také Evropská rada,“ řekl na závěr konference „Making the EU fit for enlargement and candidate countries fit for accession“ šéf české diplomacie Lipavský.

Ministři debatovali o rozšíření EU, její reformě a o budoucnosti širší EU jakožto globálním hráči. „Platí silná podpora Česka pro rozšíření o Ukrajinu, Moldavsko a Gruzii a země západního Balkánu. Všichni ale musí být na vstup do Unie připraveni, a to nejen kandidátské země, ale i samotná Evropská unie,“ dodal Jan Lipavský.

Součástí konference byla také panelová diskuze s?experty pod vedením německé ministryně pro Evropu a klima Anny Lührmann. Po konferenci ministr Lipavský jednal s německou ministryní Annalenou Baerbock.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…