Ministr Ludvík: Pokud zákon projde, bude to znamenat transparentnější řízení nemocnic

12.03.2017 14:05

Ministři dali zelenou zákonu o univerzitních nemocnicích.

Ministr Ludvík: Pokud zákon projde, bude to znamenat transparentnější řízení nemocnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

 „O tomto návrhu se debatuje už dlouhá léta, ale dotáhnout a dostat jej na jednání vlády se podařilo až teď. Pokud zákon projde Parlamentem, bude to znamenat transparentnější a efektivnější řízení veřejných nemocnic a stabilizaci základní sítě nemocničních zařízení pro poskytování té nejkvalitnější zdravotní péče pro české pacienty,“ řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík k návrhu zákona o univerzitních nemocnicích, který dnes odsouhlasila Vláda ČR. Návrh byl vypracován na základě Programového prohlášení vlády, v němž se vláda zavázala předložit návrh zákona o veřejných neziskových nemocnicích.

Koncem února vyjádřili podporu tomuto návrhu zákona také zástupci tuzemských univerzit a zdravotních pojišťoven - záznam naleznete zde 

Hlavní cíle zákona o univerzitních nemocnicích:

  • Opustit nevhodný a přežitý status státní příspěvkové organizace a přejít na nový model správy a hospodaření organizace odpovídající velikosti a úkolům dnešních fakultních nemocnic.
  • Zachování páteřní sítě nemocnic, které poskytují kvalitní zdravotní péči ve všech potřebných oborech a nikoliv jen v těch lukrativních, jak je tomu u některých soukromých zařízení. Zároveň chce návrh zajistit, aby mohly lékařské fakulty připravovat nové generace lékařů a měly vliv na chod těchto vybraných nemocnic. V zákoně se tak řeší i problematická místa spolupráce mezi univerzitami, resp. jejími lékařskými fakultami, a budoucími univerzitními nemocnicemi v oblasti výuky, vědy a výzkumu.
  • Univerzitní nemocnice budou mít také snadnější řízení a větší ekonomickou svobodu z pohledu zákonné regulace, zároveň ale budou pod dohledem rady složené jak ze zástupců Ministerstva zdravotnictví, tak Ministerstva financí, konkrétní spolupracující univerzity i samotných zaměstnanců zdravotnického zařízení. Toto se týká také majetkových úkonů, což ve své podstatě znamená zvýšenou kontrolu nad těmito úkony ze strany státu, protože k záměru rady univerzitní nemocnice se vyjadřují i obě zmíněná ministerstva, a z hlediska prodeje nemovitostí tedy nedochází k žádnému zmírnění oproti stávající platné úpravě.
  • Univerzitní nemocnici bude možné zřídit a zrušit pouze zákonem. V orgánech univerzitní nemocnice bude mít své zástupce též vysoká škola, se kterou bude mít univerzitní nemocnice uzavřenu smlouvu o spolupráci. Univerzitní nemocnice bude hospodařit s vlastním majetkem, výnosy bude možné použít pouze na úhradu nákladů spojených s její činností.
  • Zákon počítá se specifickým postavením vojenské univerzitní nemocnice, která bude i nadále státní příspěvkovou organizací.

Nemocnice, které by měly získat statut univerzitních nemocnic:

  • Fakultní nemocnice Brno
  • Fakultní nemocnice Hradec Králové
  • Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
  • Fakultní nemocnice Olomouc
  • Fakultní nemocnice Ostrava
  • Fakultní nemocnice Plzeň
  • Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně
  • Fakultní nemocnice v Motole
  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
  • Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha

V případě úspěšného legislativního procesu by měl zákon nabýt účinnosti v lednu 2018.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…