Ministr Petříček: Českým firmám chceme pomoct s vývozem do zahraničí

18.04.2020 12:31

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštívil v pátek 17. dubna 2020 v Ústeckém kraji dvě české firmy, které se zabývají výrobou nanovláken, nano tkanin a aktuálně také navýšily svou výrobu ochranných pomůcek pro české zdravotníky.

Ministr Petříček: Českým firmám chceme pomoct s vývozem do zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„ČR se v evropském i světovém měřítku řadí ke státům s velmi pokročilým nanotechnologickým sektorem. Aktuální pandemie ukazuje, že v Česku je řada šikovných firem, které nám v takto náročné situaci pomáhají a které musíme podporovat, aby se dále rozvíjely,“ uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Jednou z firem, kterou dnes ministr zahraničních věcí navštívil, byla společnost Nanologix. Na konci března poskytlo MZV dar Španělsku, který sestával mimo jiné z 90 polomasek vyráběných právě zde. Doporučení na masky Nanologix následně dostaly od Španělů další armády států NATO. „Ministerstvo zahraničních věcí využívá v současné krizi samozřejmě i české výrobky, naši ekonomiku je třeba podporovat. Českým firmám v tomto odvětví navíc chceme pomoct s vývozem do zahraničí, který teď není jednoduchý,“ řekl Petříček.

Druhou firmou byla Pardam, která minulý rok představila nanopistoli, kterou lze použit například na lepší hojení ran a kožních problémů, nebo k aplikaci nanovrstvy na vzduchové filtry klimatizací. V současné době vyrábí přednostně pro zdravotnická zařízení respirátory s cílem navýšit výrobu na 500 000 kusů respirátorů měsíčně.

Celosvětové šíření koronaviru má zásadní vliv na globální ekonomiku a její budoucí vývoj. Proto MZV ihned na začátku krize spustilo Nouzový balíček a nabízí asistenci českým podnikatelům, pokud se dostanou do problémů s realizací obchodních dodávek do zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…