Ministr Petříček: Zvýšený zájem o spolupráci uvnitř Unie je evidentní

14.04.2020 4:33

Ministr Petříček jednal s velvyslanci států EU v Praze o evropské spolupráci v reakci na koronavirus.

Ministr Petříček: Zvýšený zájem o spolupráci uvnitř Unie je evidentní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček jednal ve čtvrtek 9. dubna formou videohovoru s vedoucími zastupitelských úřadů členských států Evropské unie v České republice.  Jednalo se o první videokonferenční setkání organizované za chorvatského předsednictvím v Radě EU.

Ministr s velvyslanci jednal o vzájemné spolupráci mezi unijními zeměmi i opatřeních přijímaných v odpovědi na koronavirus na úrovni Evropské unie. Tématem videokonference byly také aktuální strategické otázky a strategické plánování i unijní pomoc s bojem proti koronaviru a jeho dopady ve světě.

"Zvýšený zájem o spolupráci uvnitř Unie je evidentní. Nesmíme zapomínat, že kompetence evropských institucí v oblasti zdravotnictví jsou na základě Smluv omezené. EU může členským státům asistovat ve zmírnění negativních socioekonomických dopadů krize, například v oblasti zaměstnanosti nebo v zabezpečení zdrojů a produkce, podpořit výkon ekonomik a reagovat na dopady na celkový finanční a průmyslový systém EU," uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Unie se také rozhodla vyčlenit pomoc zemím ve svém sousedství a v Africe v boji proti koronaviru a jeho socioekonomickým dopadům a zároveň být lídrem v mezinárodní spolupráci na globální úrovni. Delegace se shodly, že je třeba vrátit se k plnému fungování schengenského prostoru, jakmile to bude možné, a prohlubovat vzájemnou koordinaci a komunikaci. Ministr se s velvyslanci také věnoval otázkám ekonomického zabezpečení a kyberbezpečnosti.

Česká republika obdržela od ostatních členských států poděkování za aktivitu a pomoc při repatriacích unijních občanů zpět do Evropy a také za asistenci a solidaritu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…