Ministr Plaga: Z tématu, které je důležité pro tuto zem, se stalo prachsprosté politikum

27.03.2019 14:06

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 3. ke kontrole plnění usnesení Poslanecké sněmovny č. 66 ze dne 19. 10. 2017 ve věci zvýšení platů učitelů

Ministr Plaga: Z tématu, které je důležité pro tuto zem, se stalo prachsprosté politikum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga

Ještě jednou děkuji za slovo. Včera jsem vám děkoval za to, že téma vzdělávání, platů učitelů a budoucnosti této země je průřezovým tématem a že vnímám, že bez ohledu na politickou příslušnost se tím tématem zabýváme a že společným zájmem je ten tristní stav, který vznikl historicky na našich učitelích a nepedagogických pracovnících se snažíme společně napravit.

Dnes ta debata uhnula úplně někam jinam a z tématu, které je důležité pro tuto zem, učitele, naplnění všech inovačních strategií, se stalo prachsprosté politikum. Takže zpátky k programovému prohlášení vlády. Tam se říká, že na konci roku 2021 dosáhne průměrný plat pedagoga 150 % výše roku 2017. O tom bylo včerejší usnesení. A já jsem tady deklaroval, že už po úvodních jednáních s ministryní financí o rozpočtu na 2020 a výhledu na 2021, když sečtete střednědobý výdajový rámec 2021 a to, co bude v rozpočtu 2020, tak ta částka bude sedět. Tedy vláda programové prohlášení a možná poprvé v dějinách v této oblasti plní beze zbytku a hodlá ho naplnit. Takže veškeré disputace tady a veškerá debata o tom, že neplní a kašle na učitele, není pravdivá.

A proč se z toho stalo politikum? Ve chvíli, kdy někdo vystřelí, že to bude - a součástí usnesení, které jste schválili včera, je, že konečně - a já vám za to děkuji - budeme přidávat systémově od 1. 1. konkrétního daného roku, protože tak je konstruován rozpočet státu, a vše ostatní nemá ten kýžený efekt, tak pak tady vznikne debata o tom, že se vystřelí hausnumero, které navíc není v programovém prohlášení vlády. A když se budu bránit, že to není systémové, že to je nenaplnitelné, tak vy řeknete, že nebojuji za naše učitele. Bojuji, ale systémově a trvale a tak, abychom splnili, co jsme slíbili. To je jádro celé debaty.

Prosím vás všechny, vraťme se na tu racionální úroveň. Neříkejme, kdo jim chce přidat víc. A pak, když to je nereálný slib, tak tvrdíme, že ti druzí to nenaplnili. Vraťme se na tu normální letovou hladinu a přidejme pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům. Kontrolujte mě, jestli to budu mít ve střednědobých výdajových rámcích. Kontrolujte celou vládu, jestli ty peníze tam jsou, jestli jsou skryté díry v rozpočtu školství. A to je férová debata. Ne že se tady budeme předhánět v tom, kdo učitelům víc slíbí. Tohle se tady dělalo dvacet let a pak ty sliby nebyly a skončilo to politikem.

Takže ještě jednou prosím zpátky na racionální letovou hladinu. A věřím, že pro to najdeme soustředěnou podporu v rámci rozpočtu na rok 2020 a rámců na roky 2021 a 2022. Děkuju za slovo. (Velký potlesk poslanců v lavicích ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.