Ministr Rakušan: Proč jsme vyhlásili nouzový stav

04.03.2022 9:45 | Ze sítí

Vysvětlení vyhlášení nouzového stavu na facebookovém profilu

Ministr Rakušan: Proč jsme vyhlásili nouzový stav
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Vít Rakušan.

Vyhlásili jsme od tohoto pátku nouzový stav. Seděli jsme na krizovém štábu, radili se opakovaně s hejtmany, zvažovali celou situaci kolem dokola. A závěr je, bohužel, jednoduchý. Chceme-li zrychlit příjem utečenců z Ukrajiny a zároveň neslevit z pravidel, která slouží k zajištění naší vnitřní bezpečnosti, nouzový stav potřebujeme.

Několik stovek kilometrů od nás zuří válka. Na hranicích stojí desetitisíce válečných uprchlíků, maminky s dětmi, které neví, jestli budou mít kde složit hlavu, a potřebují účinnou pomoc. A my jim tu pomoc poskytujeme a chceme i nadále poskytovat. Jednoduchou. Rychlou. Přehlednou. Protože ti lidé jsou v situaci, jakou drtivá většina z nás nikdy nezažila, jsou skutečně v nouzi.

A je jich až 5 tisíc denně. Právě proto potřebujeme instrument nouzového stavu. Zvláštní právní nástroj, který má řadu zažitých pravidel zrušit, zjednodušit. Používat se má v naprosto mimořádné události. Kdy jindy, než teď? A nutno dodat - nouzový stav automaticky neznamená pracovní povinnost, zavřené školy, obchody, okresy či hranice. Může to být stav, kdy jeho platnost ve svém nejbližším okolí ani nezaznamenáte. A jako ministr vnitra musím říct, že takový nástroj k tomu, abychom účinně a rychle pomáhali, potřebujeme. Teď.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Potřebujeme nástroje pro hejtmany, kteří vytváří Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině. Nouzový stav významně zrychlí proces registrace uprchlíků, především díky tomu, že do registrace utečenců se budou moci zapojit policisté. Díky tomu, že v případě potřeby budeme moci zapojit také armádu a hasiče. Když to zkrátím - díky tomu budou lidé, kteří k nám dorazili často na pokraji svých sil, rychleji v bezpečí. Hejtmanům i naší hejtmance věřím. Vědí, co dělají, a já jsem rád, že můžeme celou problematiku řídit nejen centrálně, ale že nám regiony významně pomohou. Tak se to totiž dělat má. Tak se v krizi tahle země řídí. Tak se pomáhá lidem.

To, co diktátor Putin rozpoutal, není pro náš středoevropský region krizí, která by se dala přestát za pár dní. Na to se musíme připravit. Na zmar lidských nadějí, na to, že se budeme možná sami muset omezit, mnoho špatného přestát. Ale svoboda, lidská důstojnost a budoucnost jednoho národa, za to stojí. Dnes i zítra.

Děkuji vám. Za vaši solidaritu, za to, že tolik pomáháte. I za to, že zvládneme ten nenáviděný nouzový stav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…