Ministr Rakušan: Společné evropské řešení skutečně všichni potřebujeme

06.12.2023 19:05 | Tisková zpráva

Ochrana vnějších hranic, přísnější hraniční procedura, efektivnější návratová politika a absolutní nepřijatelnost povinných relokačních kvót. Vít Rakušan na jednání ministrů vnitra znovu připomněl české požadavky na podobu společného evropského řešení nelegální migrace. Ministři jednali i o situaci na finsko-ruských hranicích nebo na Blízkém východě.

Ministr Rakušan: Společné evropské řešení skutečně všichni potřebujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan zastupoval Českou republiku na Radě pro spravedlnost a vnitřní věci, která se konala 4. a 5. prosince 2023 v Bruselu. Vít Rakušan mimo jiné informoval kolegy, že Česko vnímá zhoršující se situaci na většině evropských migračních tras ve srovnání s loňským rokem a podniká potřebná opatření. I z toho důvodu jednali minulé pondělí ministři vnitra zemí Visegrádské čtyřky, Německa a Rakouska o společném postupu, který by měl přinést snížení migračního tlaku.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

Řešení migrační situace bylo hlavním tématem jednání. „Přísná a jasná hraniční procedura, přesně stanovené způsoby solidarity bez povinných kvót i přísnější návratová politika. To jsou pro nás klíčové parametry společného evropského řešení, které skutečně všichni potřebujeme, aby si Evropa dokázala s nelegální migrací účinně poradit,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že ministry na téma migrace i návratové politiky čekají další jednání.

V aktuálně projednávaném paktu o migraci je dle ministra vnitra nutné udržet nástroje pro rychlou a efektivní proceduru v rámci bezpečnostního screeningu, co nejsilnější podobu hraniční procedury a posílit nástroje proti snahám o instrumentalizaci migrace, tedy její zneužití jinými státy k politickým účelům. V této souvislosti Vít Rakušan plně podpořil aktuální kroky Finska, které na svých hranicích čelí právě takové instrumentalizaci migrace ze strany Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…