Ministr Síkela: Investicemi do úspor energií snížíme dopady vysokých cen

30.06.2022 21:09 | Tisková zpráva

Posilování energetické bezpečnosti, projednání aktu o čipech i obnova Ukrajiny. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela představil priority resortu pro předsednictví v Radě EU.

Ministr Síkela: Investicemi do úspor energií snížíme dopady vysokých cen
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Jedním z nejdůležitějších cílů našeho předsednictví bude posilování energetické bezpečnosti, zaměříme se na vyjednávání návrhů z nově vydaného balíčku REPower EU, které vedou k zajištění nezávislosti na ruských fosilních palivech a vymanění se z ruského vlivu,“ říká ministr Síkela a dodává: „Energetické bezpečnosti chceme dosáhnout mimo jiné propojením a rozšířením stávajících ropovodů a plynovodů, rozvojem domácí produkce a infrastruktury pro bezemisní zdroje – zejména jaderné a vodíkové.“

Jednat se bude i o návrzích z balíčku Fit For 55 týkajících se obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti. „Malá změna u každého z nás může ochránit celou společnost. Investicemi do úspor energií snížíme dopady vysokých cen energií, EU bude energeticky bezpečnější a soběstačnější, ušetříme nemalé finanční prostředky a pomůžeme životnímu prostředí. Revize směrnice o energetické účinnosti zajistí data k tomu, abychom byli v úsporách ještě lepší,“ doplňuje ministr Síkela.

Jedním z pěti pilířů priorit českého předsednictví je obnova Ukrajiny. „Za klíčové považujeme zejména zajištění celoevropských finančních prostředků na obnovu kritické infrastruktury Ukrajiny, zajištění základních potřeb Ukrajinců a vybudování udržitelného, digitálního a odolného průmyslu v zemi,“ říká ministr a dodává: „Ministerstvo průmyslu a obchodu napomohlo vzniku a koordinaci Business Clubu Ukrajina, iniciativy na podporu obnovy Ukrajiny tažené byznysem, do které jsou zapojeny české firmy.“

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

Důležitým úkolem je zajistit dostatek čipů pro evropské výrobce, kteří byli zasaženi pandemií, válkou a kvůli narušeným dodavatelským řetězcům se potýkají s jejich nedostatkem. Spolehlivost dodávek čipů je pro automobilový průmysl a oblast digitálních technologií v EU klíčová. Akt o čipech stanovuje pravidla pro dodávky čipů, koordinační mechanismy při výpadku dodávek polovodičů a posílení vlastní produkce čipů v Evropě. České předsednictví bude usilovat o to akt o čipech projednat co nejefektivněji a vyjednat s ostatními členskými státy jeho znění v takové podobě, aby pak mohl být co nejdříve finálně schválen.

Prioritou je i ochrana spotřebitelů. Úkolem českého předsednictví bude vést vyjednávání, která povedou k jasným pravidlům, která budou chránit spotřebitele a zároveň nebudou zbytečně zatěžovat výrobce další zbytečnou byrokracií.

České předsednictví se bude prioritně věnovat i dohodám o volném obchodu. „Spolupráce s důvěryhodnými partnery přispěje k hospodářské obnově vytvářením nových pracovních míst a příležitostí a zvýší naši odolnost a nezávislost,“ uzavírá ministr Síkela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…