Ministr Stanjura: Kdybychom ke schválení nepřistoupili, tak se i ČR vystavuje riziku

03.02.2022 16:34

Projev na 20. schůzi Senátu České republiky 3. února 2022 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Finské republiky.

Ministr Stanjura: Kdybychom ke schválení nepřistoupili, tak se i ČR vystavuje riziku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Hezké dopoledne, vážený pane místopředsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, je to pro mě premiéra, než se budu věnovat tomu konkrétnímu tisku nebo těm třem tiskům, chtěl bych říct, že se těším na spolupráci jak na plénu Poslanecké sněmovny, tak na jednotlivých výborech, především hospodářském, logicky, z té pozice, kterou zastávám. Věřím, že společně budeme schopni nalézt shodu zejména na změnách legislativy, protože, řekněme si otevřeně, u těch mezinárodních smluv je nalezení shody poměrně jednoduché. Mám dneska tři body, z toho dva již Senát jednou projednal.

První je tento tisk č. 167. Mám tady v podkladech, že jste vydali souhlas s ratifikací již v červenci roku 2021, bohužel v Poslanecké sněmovně se v minulém volebním období nepodařilo projednat ratifikaci té smlouvy, nebyl tam žádný problém jiný než časový, takže se na vás obracím opakovaně. Je to návrh, kterým žádáme souhlas s ratifikací dohody mezi vládou ČR a vládou Finské republiky, s tím, že musíme ukončit platnost dohody mezi vládou, dokonce České a Slovenské federální republiky, kdo si ještě vzpomene, kdy to bylo, a vládou Finské republiky.

Jak máte v podkladových materiálech, vůči Finsku bylo zahájeno řízení o porušení smluv, na základě toho Finsko jednotlivé ukončuje smlouvy o ochraně investic, které mělo s dalšími členskými zeměmi. Jednou z těchto zemí je i ČR. Kdybychom k tomu nepřistoupili, tak se i ČR vystavuje riziku, že i s námi bude zahájeno řízení o porušení smluv. Myslím, že to úplně stačí jako krátké úvodní slovo a děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…