Ministr Válek: Stali jsme se hrdými suverény EU. Solidarita s uprchlíky je toho důkazem

02.05.2023 18:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí našeho vstupu do EU.

Ministr Válek: Stali jsme se hrdými suverény EU. Solidarita s uprchlíky je toho důkazem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

1. 5. 2004 jsme se vrátili do Evropy.

Za těch devatenáct let se toho opravdu opravdu hodně změnilo. Ze země, která si za sebou táhla železnou kouli v podobě čtyři dekády trvající kulturní, intelektuální a enviromentální devastace komunistickým režimem, se stal hrdý suverén a platný člen společenství vyspělých zemí. Solidarita s ukrajinskými uprchlíky je toho důkazem.

Naučili jsme se využívat výhody volného trhu, bezproblémového přeshraničního pohybu osob, zboží i služeb, a samozřejmě i svobody v nespočtu jejích podob. I my, kteří pamatujeme dobu před rokem 2004 i před rokem 1989, jsme tyhle benefity přijali za své a rychle si na ně zvykli.

O těch, kterým je dnes dvacet nebo méně, ani nemluvím. Ti už jinou realitu ani neznají a to je dobře. Jsou tak imunní - a teď si s dovolením vypůjčím slova Václava Havla - vůči všem iluzím o jakési lišácké neutralitě, jakož i typům českého šovinismu. Prezident Havel proti těmto formám izolacionismu a provincionalismu bojoval. Po jeho odchodu czexitáři na čas opanovali veřejný prostor, ale aktuální situace ukázala, jak krátkozraká byla jejich vize. Nemá smysl o ní dál diskutovat, místo toho pojďme věnovat energii tomu, aby naše pozice v současné sedmadvacítce byla v následujících letech a dekádách ještě silnější.

O tom, jaká bude Evropa, totiž rozhodujeme i my.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

suverény s dírou za 4 měsíce 200 miliard ???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemako jako pako , 02.05.2023 18:33:38
bez léků...s největší inflací...i ten blbej cukr máme nejdražší !! kde je ta suverenita ??

|  11 |  0

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii