Ministryně Černochová: Pouze dostatek peněz nám může zajistit bezpečí

12.02.2024 13:16 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prohlášení bývalého prezidenta Trumpa.

Ministryně Černochová: Pouze dostatek peněz nám může zajistit bezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Prohlášení bývalého prezidenta Trumpa vnímám do určité míry jako součást předvolební rétoriky, která ovšem samozřejmě odráží mínění značné části populace USA, která si nepřeje, aby Spojené státy nadále dominantním způsobem dotovaly obranu Evropy. Volání po tom, aby každý ze spojenců naplňoval své závazky a vydával dostatek peněz na svou i kolektivní obranu, je dlouhodobé. Trump na toto apeloval již v době svého prezidentského mandátu. Není to tedy nic nového.

Bohužel, některé evropské země probrala z iluze míru a bezpečí až válka na Ukrajině. Jsem ráda, že Česká republika se díky naší vládě chová v tomto zodpovědně a že jsme přijali maximum kroků k tomu, abychom na obranu vydávali alespoň onen minimální závazek 2 % HDP. Neděláme to kvůli NATO, děláme to kvůli sobě. Pouze dostatek peněz nám může zajistit bezpečí a také garanci, že za námi spojenci budou v případě potřeby stát.

Věřím, že závazky vyplývající z Washingtonské smlouvy jsou natolik silným poutem, že by všichni v případě napadení přišly každému z členů NATO na pomoc. My bychom se tak určitě zachovali. To ale není bianco šek pro černé pasažéry. NATO je o odpovědném přístupu všech, jinak postrádá smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černochová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 12.02.2024 14:46:33
Tahle vláda nám maluje na záda terč. Bezpečnost státu může zajistit pouze rozumná zahraniční politika, do které nepatří výroky přerostlých puberťáků. Třeba že jsme s Ruskem ve válce, že dáme Putinovi na budku a dokonce se našel "ministr" který si na budovu ministerstva pověsil plakát s Putinem v pytli na mrtvoly. A korunu tomu nasadila dáma, která objednala letadla, jejichž jediná přednost je, že mohou nést jaderné zbraně. Došlo jí, jak to asi vyhodnotí Rusko? Jako přímé ohrožení, takže máme velkou šanci, že až se tady ten americký šrot objeví smázne ho jednou ranou. Možná by si měla ta válečnice přečíst Ruskou vojenskou doktrínu. 1. Nepřipustit válku a svém území a za 2. použít v případě ohrožení jaderné zbraně. A že by Američani riskovali pro záchranu potrhlé válečnice vzájemné zničení s Ruskou federací, to si snad nemůže myslet ani oína.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…