Ministryně Hubáčková: Zákon obsahuje zákaz některých plastových výrobků

10.08.2022 13:32

Projev na 28. schůzi Senátu 10. srpna 2022 k návrhu zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí

Ministryně Hubáčková: Zákon obsahuje zákaz některých plastových výrobků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková(KDU-ČSL)

Dobrý den, pane předsedo, dobrý den vám všem, dámy a pánové.

Dnes z hlediska své působnosti tu budu mít dva tisky o plastech. Jeden je senátní tisk č. 285, následně bude další bod, 286, který na to velmi úzce navazuje a velmi mi záleží na tom, aby prošly stejným legislativním procesem neboli současně. Oba dva jsou totiž transpozicí evropského práva a ustanovení směrnice EP a Rady EU 2019/904 z 5. června 2019. Oba tisky měly nabýt účinnosti loňským rokem, 3. července 2021.

Máme tedy více než rok poté, co měly být tyto tisky přijaty. A samozřejmě že už máme oznámení EK o zahájení řízení. Doufám, že budeme moci v návrhu odpovědi už vstřícně dokládat, že oba zákony běží legislativním procesem, případně že už jejich proces byl ukončen.

Tisk 285 je o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí a předmětem této úpravy je přijetí opatření zajišťujících plnou transpozici uvedené směrnice. A to zejména těchto.

1) zákaz uvádění některých vybraných plastových výrobků na trh a do oběhu. Jsou to většinou jednorázové používané například plastové příbory, talířky, brčka, vatové tyčinky, které většinou souvisí s používáním potravin a nápojů, nápojových kelímků, jsou to výrobky z plastů, které jsou nerozložitelné. Těžce se samozřejmě likvidují. Expandovaný polystyren či rozložitelné plasty jsou největší částí.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

2) označování výrobků za účelem informování konečného uživatele o přítomnosti plastů ve vybraném plastovém výrobku a vhodných postupech nakládání s vybraným plastovým výrobkem, který se stal odpadem.

3) zavedení systému rozšířené odpovědnosti výrobce pro určité druhy vybraných plastových výrobků a s nimi spojených povinností. Výrobci budou povinni prostřednictvím kolektivních systémů plnit určené povinnosti. Především k těm nejdůležitějším patří úhrada nákladů obcím za úklid tohoto druhu odpadu.

4) provádění zvláštní osvětové činnosti. Konečný uživatel musí být informován o dopadu nevhodných způsobů zbavování se odpadů z vybraných plastových výrobků.

Navrhovaný zákon tak prosazuje principy oběhového hospodářství, které před výrobky na jedno použití upřednostňuje opětovně použitelné výrobky a cílí na omezení množství vzniklých odpadů. Kontrolu budou vykonávat ČIŽP, Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a krajské hygienické stanice. Další opatření jsou upravena v dalším zákoně. Valná většina povinností, které z tohoto zákona vznikají, s sebou nenesou nároky na nové personální obsazení, na navyšování míst či posílení mzdových prostředků. Kontrolní orgány to zvládnou v rámci své činnosti.

Ještě bych možná dodala znova, že 3. července 2021 měla být zahájena už účinnost tohoto zákona. Teď účinnost tohoto zákona i dle pozměňovacího komplexního návrhu z PS je posunuta na první den druhého měsíce po přijetí legislativy a jejího schválení.

Tolik za mě, děkuji zatím za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

21:03 Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

Ostrov v Karlovarském kraji, malebné město s bohatou historií se dostalo do popředí pozornosti kvůli…