Ministryně Maláčová: Finanční ocenění za péči o děti ženám dlužíme

01.08.2021 20:40 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Ministryně Maláčová: Finanční ocenění za péči o děti ženám dlužíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Přeji všem hezkou neděli, tentokrát netypicky z dovolené. Víc odpočívám, věnuju se rodině a mám čas na delší psaní, než vypnu mobil a dám si digitální detox.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

Jaká scéna z filmu Titanic se vám vybaví jako první? Vsadím se, že ta legendární s Rose a Jackem na přídi lodi. Mně ale stále šrotuje v hlavě ta, kde si Rose stěžuje své matce, že není fér vdávat se „z rozumu“ a matka jí odpovídá: „Samozřejmě, že to není fér. Jsme ženy!“

Když jsem viděla Titanic, bylo mi asi 16. Tenkrát jsem tu scénu přešla s bohorovným klidem, že tohle všechno už je přece dávno vyřešené… Můžeme si vzít, koho sami chceme nebo se koneckonců vůbec brát nemusíme. Až když jsem pak začala studovat a později pracovat a zjistila, jak těžké je pro běžnou rodinu sladit práci a péči o děti, došlo mi, jak to Rosina matka myslela.

Pánové prominou, ale jsou to většinou ženy, které jsou téměř po celý život limitovány péčí o dítě. Jsou to ženy, od kterých společnost stále automaticky očekává, že budou na mateřské, rodičovské a ošetřovném když je dítě nemocné. Že budou chodit s dětmi k lékaři, na rodičovské schůzky, že se budou starat o nákupy dětského oblečení a školních potřeb a pak šup do důchodu, aby mohly mladým hlídat děti. Jsou to častěji ženy, které se musí alespoň na čas vzdát svých koníčků. Zatímco mužů se při pracovních pohovorech nikdo neptá, jak to budou řešit s dětmi, ženy tuhle otázku pořád cítí i nevyřčenou. Při výběru zaměstnání většina žen řešila, jaká tam bude pracovní doba, jestli stihne vyzvednout děti ze školky, jestli to není moc daleko od domova… Matka, která dá dvouleté dítě do dětské skupiny, je odsouzena jako krkavčí. Jsou to častěji ženy, které zůstávají v roli samoživitelky s dítětem a dluhy na krku, a společnost jim to dá ještě takříkajíc sežrat, že si za to samy můžou, protože si špatně vybraly chlapa.

Vím, zevšeobecňuji. Společnost se vyvíjí, daleko více zaměstnavatelů je vstřícných, daleko víc mužů se zcela samozřejmě dělí se ženou o péči o děti i o domácnost, daleko víc mužů chodí na „mateřskou". Stát je tu od toho, aby rodičům slaďování práce a rodiny usnadnil. Nedávno jsem podpořila návrh na rozšíření otcovské dovolené. Čerství tatínkové ji budou moct čerpat až dva týdny místo jednoho. Prošel náš návrh na flexibilní pracovní úvazky (sdílená místa), dětské skupiny budou pro rodiny finančně dostupné, máme vyšší rodičovský příspěvek, rozšířený přídavek na dítě, náhradní výživné… Stále to není dost, ale pořád se posouváme k lepšímu.

Tak proč to vlastně všechno píšu? V pátek se ve Sněmovně odhlasovalo výchovné – pětistovka za každé vychované dítě k důchodu navíc. Určitě si vzpomenete, že jsem to tady okomentovala, že se mi splnil životní sen! Kromě milých komentářů jsem se pochopitelně dočkala i těch výsměšných. Ale ty mi nevadí. Ženy, které vychovaly děti, jsou po celý zbytek života trestány. Menší šancí na „lepší“ práci, menší šancí na osobní rozvoj, nižší výplatou a nakonec nižším důchodem. Finanční ocenění za péči o děti ženám dlužíme.

Muži mi snad odpustí, že jsem je upozadila. Jsou to prostě v drtivé většině ženy, které se starají o děti. Ale nebojte! Na výchovném je skvělé, že ho může k důchodu dostat i muž, pokud to byl on, kdo více pečoval. Na výchovném je skvělé, že ho dostanou od přespříštího roku ženy nebo muži, kteří už v důchodu jsou, i ti, kteří do něj teprve půjdou. Na výchovném je skvělé, že konečně stát uznal, že péče o děti je zásluha!!! Hlavní hrdinka ze zmiňovaného filmu by řekla, že je to fér. A já s ní souhlasím. A co vy?

Vaše Jana Maláčová

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu