Molnár (ČSSD): Vláda je úspěšná, ačkoliv na sobě má stín

03.12.2018 10:00

Vláda premiéra Andreje Babiše, na které se vedle hnutí ANO podílí ČSSD, která je zde reprezentována mimo jiné svým předsedou, ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, která vede pro sociální demokracii absolutně zásadní resort, je úspěšná.

Molnár (ČSSD): Vláda je úspěšná, ačkoliv na sobě má stín
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jak paradoxně přesně rozpoznal šéf SPD Tomio Okamura, je to vláda, která prosazuje sociálně-demokratický program. A v tom má pravdu. Zrušení karenční doby, tedy obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci zaměstnancům, to je jeden z našich základních stavebních kamenů. Nikdo na tom neprodělá, naopak, výhodná je tato změna pro všechny, nejen pro zaměstnance, ale i pro ekonomiku jako takovou.

A hojně se diskutuje i o zvýšení minimální mzdy, která díky sociální demokracii a její účasti na vládě roste nepřetržitě již několik let a napomáhá mimo jiné k tomu, aby se desítky tisíc lidí dostali z nedůstojné situace, kdy chodí poctivě do práce, jsou dobrými zaměstnanci, a ve výplatní den dostanou částku, která jim nevystačí ani na základní životní potřeby a zabezpečení důstojného bydlení.

Jana Maláčová je výraznou a viditelnou ministryní a také uvnitř sociální demokracie její popularita roste. A kdo ví, je dost možné, že sociální demokracie po delší době našla energickou, autentickou a nadějnou místopředsedkyni. V tandemu s Janem Hamáčkem by jí slušelo i místo 1. místopředsedkyně, což by mimo jiné posunulo českou sociální demokracie o stupínek výš v rámci moderních, proevropských politických stran.

Škoda jen, že úspěchy vlády a dobrá politika, kterou pro občany prosazuje, je jakoby zastíněna děním kolem premiéra a jeho rodiny. Andrej Babiš je dle práva nevinný, dokud soud nepotvrdí opak. A v jeho kauzách jde z velké části o jeho osobní, v případě dětí bych řekl i soukromé a intimní problémy. To ale nemění nic na tom, že celá vláda je pod tlakem a ve stínu těchto nepříjemností. Slovenský model výměny premiéra a zachování kabinetu není nesmyslný a hnutí ANO by jistě našlo ze svého středu nového premiéra, kandidátů si lze představit několik.

Pokud ale Andrej Babiš nehodlá ustupovat a jeho hnutí za ním stojí, je to odpovědnost jejich, nikoliv sociálních demokratů. My se musíme starat o to, aby v této zemi byl i nadále prosazován program ČSSD, který nemá alternativu a aby tuto snahu následně voliči ohodnotili ve volbách. Nezbývá, než nadále poctivě pracovat a nebát se ukázat na vládní úspěchy, zejména tam, kde jejich nositelem je právě naše strana.

Juraj Molnár

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…