Munzar (ODS): I pro stát je lepší mít vrabce v hrsti než holuba na střeše

23.05.2023 11:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení dluhů na daních a drobných nedoplatků

Munzar (ODS): I pro stát je lepší mít vrabce v hrsti než holuba na střeše
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Ve Sněmovně jsme schválili novelu, která má řešit dlužné daně a drobné nedoplatky na dani, jejichž vymáhání je dražší než nedoplatky samé.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44421 lidí

Dluhy se platit musí! Aby stát získal rychleji dlužné daně, tak živnostníkům i lidem nepodnikajícím odpustí příslušenství, tedy úroky z prodlení, penále a pokutu za pozdní podání daňového přiznání, pokud dlužnou daň zaplatí (nebo uzavřou splátkový kalendář) do 30. listopadu tohoto roku. Díky růstu příslušenství sice stát účetně eviduje vyšší a vyšší pohledávky, ale ty se postupně stávají nedobytnými, zejména po posledních těžkých letech. I pro stát je lepší mít vrabce v hrsti než holuba na střeše.

Takže to není výzva k neplacení daní a podpora těch, kteří nechtějí plnit své povinnosti, ale naopak pozitivní motivace k rychlému zaplacení daní, která může rychleji přinést do státní rozpočtu dlužné částky a pro daňové poplatníky možnost pokračovat dál s čistým stolem. A státním financím to také pomůže.

Druhá část se týká právě bagatelních nedoplatků. Není rozumné, aby stát platil více za výzvy a další úkony více než může získat. Proto se fyzickým a právnickým osobám škrtnou nedoplatky do 200 korun. A tak si vyčistí stůl stát.

Blíže jsem o tom informoval ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.