Munzar (ODS): V ekonomice je vždy něco za něco

06.08.2023 6:03 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hlavní příčině inflace

Munzar (ODS): V ekonomice je vždy něco za něco
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Není možné mít zároveň restriktivní měnovou politiku, která snižuje inflaci, ale ochlazuje ekonomiku, a expanzivní fiskální politiku, která sice podporuje růst ekonomiky, ale zároveň posiluje inflaci.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

Česká ekonomika je v mírné recesi, v druhé polovině roku se předpokládá oživení, celkově by v letošním roce podle předpokladů ČNB měla česká ekonomika růst o 0,5 %, dle dat ministerstva financí 0,1 %.

Největším problémem ekonomiky je inflace, protože snižuje hodnotu měny, výdělků a úspor. Je ovšem mylné předpokládat, že inflace je pouze o zdražování cen některých komodit. Inflace je stav nerovnováhy v ekonomice, která reaguje právě zvýšením cen.

Této nerovnováze byl položen základ již před covidem, kdy se u nás i v Evropě do ekonomiky pouštěly díky expanzivním hospodářským politikám nové a nové natisknuté peníze a ekonomiky se pomalu začaly přehřívat. A stačilo dalších několik externích šoků v covidové a energetické krizi, aby přehřátý kotel vybuchl.

Jak říkával Milton Friedman, nositel nobelovy ceny za ekonomii, který by se v těchto dnech dožil 111 let: „Inflace je vždy a všude peněžním jevem v tom smyslu, že je a může být vyvolána pouze rychlejším růstem množství peněz než produkce.”

To jsem vysvětloval v pořadu 90’ (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.