Nacher (ANO): Genderově se naklánějící rovina na pracovním trhu

22.12.2023 19:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k snahám o genderovou vyváženost

Nacher (ANO): Genderově se naklánějící rovina na pracovním trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher (ANO)

K následujícím řádkům mě vedla aktuální tisková zpráva společnosti UniCredit, v níž banka oznamuje, že získala globální certifikát EDGE „za rovnost a inkluzi.”

Představme si hypotetickou situaci, v rámci níž budou na uvolněnou pozici ve vysokém managementu firmy zvažováni dva adepti - muž a žena. Z komplexního hodnocení obou adeptů (vzdělání, předchozí pracovní zkušenosti a úspěchy, komunikační a manažerské schopnosti, odolnost vůči stresovým situacím a podobně) vyjde lépe muž. Do uvolněné pozice bude přesto dosazena žena, neboť tento krok pomůže společnosti splnit standardy „diverzity, rovnosti a inkluze.”

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43741 lidí

Organizace, udělující certifikáty na základě splnění těchto standardů  následně slavnostně vyznamená firmu za významný progres v oblasti rovných a spravedlivých příležitostí v podnikání, které mění společnost k lepšímu.

Byť zní výše uvedené více než absurdně, přesně tímto směrem se „genderová vyváženost” snaží usměrňovat a nastavovat jakési standardy společenského smýšlení „západního světa.” Opoziční názory jsou pak často agresivním, nevybíravým stylem titulovány přívlastky „netolerantní, pokrytecký, xenofobní, autoritářský” a podobně. Smysluplné diskuzi tento přístup samozřejmě nikterak nepomáhá.

Pro potenciální „překrucovatele” mého výše prezentovaného názoru (ty, kteří by mě rádi vykreslili v pozici nepřítele nejen ženských kariér a mezd) - jde zde o princip, nikoliv o skutečnost, zda je ten či onen jedinec žena či muž. Kupříkladu topmodelky jsou odměňovány několikanásobně štědřeji než jejich mužské protějšky. Snahy o umělé stírání tohoto rozdílu bych považoval za stejně nesmyslné a absurdní jako výše rozebíranou přeháněnou a klasifikovatelnými kritérii neopodstatněnou genderovou „vyváženost” (především) v rámci velkých korporací či institucí.

Termíny jako „rovné příležitosti”, „rovnost” či „spravedlnost” naplňují svůj význam jen tehdy, pokud jsou aplikovány vůči všem - nikoliv účelově a pokrytecky pouze ve prospěch jednoho či druhého pohlaví.

A pohlavím to teprve začíná…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…