Navrátil (KDU-ČSL): Opuštěné nebo ohrožené děti mají v Opavě nové útočiště

22.02.2022 18:20

Děti, o které nemá nečekaně kdo pečovat nebo se ocitly v nebezpečí, ochrání Kopretina. Tak se jmenuje nové Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Navrátil (KDU-ČSL): Opuštěné nebo ohrožené děti mají v Opavě nové útočiště
Foto: kdu.cz
Popisek: Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

Nachází se v Domově sester Slezské nemocnice v Opavě, provozovat jej bude Centrum psychologické pomoci, které zřizuje Moravskoslezský kraj. Kopretina spouští provoz 1. března 2022. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

„Pro malé děti a jejich zdravý vývoj je nesmírně škodlivé, když se ze dne na den nebo dokonce z hodiny na hodinu ocitnou bez vstřícného zázemí. Může se to stát například po autonehodě, kdy jsou rodiče hospitalizováni a nikdo z širší rodiny nemá možnost se o dítě postarat. Bohužel se stává, že okamžitou pomoc potřebují děti, u kterých se ukáže, že jsou týrané nebo jinak ohrožené. Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc zkrátka slouží dětem, které jsou nečekaně vytrženy ze svého prostředí a nemá o ně kdo řádně pečovat. Často se jedná o velmi smutné příběhy, proto je potřeba, aby se naše společnost o tyto děti co nejlépe postarala,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že zařízení dětem poskytne ubytování a stravu, pomoc se zvládáním osobní hygieny a další náležitosti běžného života. Dětem se zde ale také dostane sociálně terapeutické péče a psychologické či jiné odborné pomoci, kterou zajistí pracovníci Centra psychologické pomoci.

Zařízení Kopretina bude působit v budově Domova sester v Opavě na Olomoucké ulici. Budova, která patří Slezské nemocnici v Opavě, prošla rekonstrukcí dokončenou v květnu minulého roku. Dvě patra Domova sester (druhé a třetí) využívá Centrum psychologické pomoci.  Ve druhém patře sídlí Rodinná a manželská poradna Opava, třetí patro bude sloužit Kopretině, tedy okamžité pomoci dětem.

„Pro děti jsou připravené čtyři plně vybavené byty, zázemí zde může najít až sedm dětských klientů. Je zde i zázemí potřebné pro sociální pracovníky a pracovníky přímé péče, kteří dětem poskytnou základní péči včetně přípravy do školy nebo je například doprovodí k lékaři. Kopretina má i vybavenou jídelnu, kuchyňku, společenskou místnost a hernu. Terapie a další odborné činnosti budou probíhat ve speciální místnosti, takzvaném snoezelenu. Je to prostředí, které má navodit atmosféru důvěry, má dětem napomoci ke zklidnění a otevřenosti tak, aby jim naši pracovníci mohli co nejlépe v jejich těžké situaci pomoci,“ vysvětlila ředitelka Centra psychologické pomoci Renáta Chytrová s tím, že děti budou moci využívat nové venkovní dětské hřiště v areálu Domova sester. Dětem nejrůznějšího věku nabízí herní a sportovní prvky, také zahradní domek na hraní. 

Vybudování a vybavení celého zařízení vyšlo na 1,63 milionů korun, součástí projektu bylo i venkovní dětské hřiště. Veškeré náklady pokryl ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj, který Centrum psychologické pomoci zřizuje.  

V Moravskoslezském kraji se spolu s Kopretinou nachází celkem 5 zařízení, které poskytují okamžitou pomoc opuštěným nebo ohroženým dětem. „V našem regionu je v takovýchto zařízeních celkem 63 míst pro děti do 18 let. Děti zde pobývají přechodně, než se jejich situace vyřeší a mohou se buď vrátit do své rodiny, nebo přejdou do dětského domova. Někdy to je několik dnů, jindy to mohou být týdny, záleží na individuálních okolnostech a konkrétní situaci. Ze zákona mohou v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc zůstat maximálně šest měsíců,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a doplnil, že aktuálně je ve všech zařízeních v kraji umístěno 45 dětí. Za posledních 12 měsíců bylo přijato 281 dětí, takže průměrně přichází 23 dětí měsíčně. Počet umístěných dětí se rychle mění, jde o krizové řízení.

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc jsou určená pro děti od narození až do dovršení dospělosti. Pečují o ohrožené děti, které se ocitly bez péče přiměřené jejich věku, je ohrožen jejich život nebo zdraví a příznivý vývoj, nebo jde o děti týrané, zneužívané nebo zanedbávané. Děti do těchto zařízení přicházejí pouze v případě, že jejich situaci nelze řešit jiným způsobem, například umístěním v širší rodině nebo pěstounské péči na přechodnou dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.