Nekl (KSČM): Budoucnost má každý ve svých rukou

30.09.2016 5:31

Jen hodiny zbývají do chvíle, kdy každý z nás může svým hlasem ovlivnit, jakým způsobem se bude ubírat kraj, ve kterém žije, v následujících čtyřech letech. A bude jen škoda, když své právo nevyužije a troufnu si napsat – hodí za hlavu svou občanskou odpovědnost za věci budoucí.

Nekl (KSČM): Budoucnost má každý ve svých rukou
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

V posledních týdnech jsme svědky, jak se představitelé vládní koalice předhánějí svými sliby a činy ovlivnit výsledky krajských voleb, aniž by se na jejich obsahu a dopadu mohly krajské samosprávy nějak podílet. Vládní hnutí ANO 2011 však ční nad všemi. Jak pomůže krajským „vládám“ těsně před volbami oznámení ministra dopravy, že zruší poplatky na některých dálničních obchvatech měst. Chvályhodné, ale města a obce, kterých se to týká, to požadují již několik let. Jeví se mi to jako malý bonus k rozdaným koblížkům. Na druhé straně jsou mnohdy v žalostném stavu silnice II. a III. třídy, které spravují právě kraje a na které vláda a ministerstvo dopravy s dotacemi pramálo počítá.

Z billboardu se na nás usmívá předseda vládního hnutí a jeho prodloužená ruka v kraji a tvrdí, že kraj budou řídit jako firmu! Znamená to, že kdo nebude poslušným zaměstnancem a bude mít jiný názor na potřeby kraje než samotné hnutí a jeho šéf, bude z fabriky vyhozen? Ale kam, do jiného kraje, který není řízen jako fabrika, nebo například do nehostinné pouště někde na planetě Zemi? A jakým způsobem kraj významně ovlivní preferenci výroby a prodeje českých potravin? Není to snad věc vládní zemědělské politiky, která je v rukou dalšího koaličního partnera, KDU-ČSL? Snad tím předseda hnutí ANO míní zvýšení prodeje masných výrobků vyrobených mnohdy z dováženého masa v jeho fabrikách v Kostelci či Kroměříži, nebo zvýšení prodeje mléčných výrobků vyrobených v jeho mlékárenské fabrice v Olomouci? Proto populistická hesla Babiše konfrontujme se skutečností a jeho často trapnými výroky, které za den, dva či tři obrací, protichůdně vysvětluje a za některé byl již dokonce potrestán soudem!

Myslím si, a mám k tomu pádný důvod, že by občan měl vážit na vážkách svého rozhodování prospěšnost mnoha tvrzení, slibů a hesel pro činnost krajských samospráv. Vyslovené jsou například lži některých pravicových kandidátů o tom, že Olomoucký kraj na konci stávajícího volebního období patří mezi nejvíce zadlužené kraje a za vlády levice se propad ještě zvětšil. Když KSČM hodnotí své čtyřleté koaliční působení, fakta ukazují na opak. Dluh kraje se snížil o 933 miliónů korun, přičemž nebyly omezeny funkce kraje v oblasti školství, sociálních věcí, budování infrastruktury, rozvoji venkova či zkvalitňování životního prostředí. Bylo vystavěno nových a rekonstruováno 300 km silnic II. a III. třídy, na investice do základního a středního školství bylo vynaloženo 520 miliónů korun, na podporu technického školství šlo každým rokem bezmála 10 miliónů korun. Kraj vynaložil rekordní finanční prostředky na alokace pro dokončení čerpání dotačních titulů jak evropských, tak národních a na zahájení nových investic. Ekonomika kraje je v dobré kondici a v připraveném rozpočtu na příští rok plánuje splatit dalších 250 miliónů z úvěrů. A podle mých znalostí jsou na tom kraje, kde se na správě věcí veřejných podílí zvolení zástupci KSČM, podobně.

Nezbývá, než popřát všem občanům, aby jejich ruka byla vedena rozumem a nabytou zkušeností. Každý kraj musí být dobrým místem pro život. Naplnění tohoto cíle garantuje hlas pro kandidáty KSČM, kteří skýtají záruku profesionality, čestnosti, pracovitosti a svou práci budou odvádět ve prospěch občanů.

Autor-poslanec je kandidát pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.