Němečková Crkvenjaš (ODS): Prioritou je posílení kapacit lékařů a dostupnost péče v regionech

06.04.2023 11:02 | Tisková zpráva

Předsedkyní Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny ČR se stala Zdenka Němečková Crkvenjaš. Ve funkci nahradila Bohuslava Svobodu.

Němečková Crkvenjaš (ODS): Prioritou je posílení kapacit lékařů a dostupnost péče v regionech
Foto: Facebook Zdenky Němečkové Crkvenjaš
Popisek: Zdenka Němečková Crkvenjaš

Němečková Crkvenjaš by se ráda soustředila na oblast posílení kapacit lékařů, dostatečné dostupnosti péče v regionech, posílení segmentu dlouhodobé péče a rozvoji geriatrie. 

„Funkci předsedkyně natolik významného sněmovního výboru přijímám se ctí a zároveň velkou odpovědností,“ řekla poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš a navázala: „Ve výboru bych ráda navázala na dosavadní práci a zároveň ráda otevřela témata, věnující se například i důležité prevenci s důrazem na celkové zlepšení zdravotního stavu obyvatel, primárně na prodloužení délky dožití ve zdraví.“

Zdenka Němečková Crkvenjaš se narodila v Ostravě, v dětství žila v Sarajevu. Do roku 1992 v Sarajevu studovala, vlivem občanské války odtud s rodinou odešla zpátky do České republiky. Ve studiu na gymnáziu pak pokračovala v Ostravě. Zážitky z války ji nasměrovaly ke studiu medicíny. Vystudovala všeobecné lékařství na LF UP v Olomouci. V rámci Popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě se začala profesně věnovat popáleninové medicíně, včetně popálenin dětí. Pedagogicky působí na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Postupně složila čtyři atestace – z   chirurgie 1. stupně, popáleninové medicíny, intenzivní péče a plastické chirurgie. Více než deset let úspěšně vede Popáleninové centrum v Ostravě.

Zdenka Němečková Crkvenjaš je vdaná. S manželem mají dvě děti. Rodina je pro ni tím nejdůležitějším v životě. Byla i jedním z impulzů, proč se rozhodla aktivně politicky angažovat. Její první politickou zkušeností byla práce v zastupitelstvu města Ostravy. V roce 2019 se rozhodla vstoupit do opoziční ODS. V krajských volbách byla zvolena zastupitelskou Moravskoslezského kraje a stala se radní pro životní prostředí. Její funkce ve zdravotnictví představuje oblast jejího největšího zájmu ve veřejném životě.

Výbor pro zdravotnictví projednává jednotlivé návrhy zákonů mezi prvním a druhým čtením. Výbor projednává převážně zákony, k nimž má zákonodárnou iniciativu za vládu Ministerstvo zdravotnictví, popř. návrhy poslanecké. Ministr je obvykle zván na projednávání návrhů zákonů do výboru, dle ustanovení jednacího řádu je tak i při osobním pozvání povinován. Výbor projednává zákony týkající se zejména problematiky zdravotní péče, léčiv, zdravotního pojištění a financování zdravotnických zařízení, prevence a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii