Niedermayer (TOP 09): Babiš uvažoval jako trhovec na tržišti

22.08.2023 21:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice Andreje Babiše.

Niedermayer (TOP 09): Babiš uvažoval jako trhovec na tržišti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Populismus způsobuje dluhy, které budeme splácet.

"Rozhazování peněz, které nemáte" – tím by se dalo charakterizovat vládnutí, které (bohužel nejen) u nás donedávna převládalo, a jehož účty začínáme platit.

Dnešní data jasně dokazují, jak je snadné ve velmi krátkém čase udělat populismem velkou díru do veřejných financí, v oblasti důchodů, a jak složité bude je lepit. Deficit mnoha desítek miliard, který vznikl populistickými valorizacemi nad rozsah, který určovala existující pravidla, vznikl i v době vysoké zaměstnanosti. Je to jasná ilustrace toho, jak neudržitelné tyto zásahy byly.

Samozřejmě, že dobrá životní úroveň penzistů je součástí úkolů státu. Systém má platit co nejvyšší penze, které ale zároveň nevyloučí, aby podobná životní úroveň byla zajištěna i pro penzisty budoucí, kteří svými odvody fakticky dnešní penze platí (neb máme systém “pay-as-you-go”, nikoliv kapitálový). Toto pravidlo bylo porušeno ve velkém rozsahu a znovu to potvrdilo, jak je potřeba, aby politici representující občany byli vybaveni aspoň nějakou mírou odpovědnosti. A to nejen s ohledem na stabilitu “pays-as-you-go” systému.

Pan AB uvažoval jako trhovec na tržišti. A svou volbou pro vyšší než paramantry určené penze (zřejmě v souladu s výzkumy pro svoji voličskou základnu) způsobil obrovský problém pro všechny ostatní. Tyto dluhy ale nepůjdou za panem AB, ale jeho „nákup“ voličských hlasů budeme splácet my všichni.

Zajímalo by mě, jestli to panu AB v Průhonicích (a jeho voličům) dochází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…