Niedermayer (TOP 09): EU zajišťuje dobré životní podmínky pro zvířata

25.01.2022 7:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k životním podmínkám zvířat.

Niedermayer (TOP 09): EU zajišťuje dobré životní podmínky pro zvířata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Na plenárním zasedání minulý týden jsem spolu s většinou poslanců hlasoval pro Zprávu o doporučení zlepšení podmínek přepravy hospodářských zvířat. Zpráva, na níž spolupracovali veterináři, farmáři, odborníci a neziskové organizace ukázala, že dosavadní pravidla pro podmínky zvířat jsou zoufale nedostatečná, a navíc jsou masivně obcházena, neboť chybí patřičné kontroly a sankce.

Nyní se zvířata mohou přepravovat po neomezenou dobu a bohužel nejsou výjimkou několikadenní cesty živých krav, prasat či koní například do zemí Střední Asie nebo Severní Afriky. Sami farmáři nevědí, kde končí zvířata z jejich farem a kontrolní mechanismus v přepravě mimo území EU neexistuje.

Podle pravidel, které nelegislativní zpráva doporučuje, by například mláďata závislá na mateřském mléce neměla být přepravována do věku 5 týdnů, neboť do té doby nemají vyvinutou aktivní imunitu nebo schopnost termoregulace. Přeprava živých zvířat by měla trvat nejvíce 8 hodin (s přihlédnutím k regionálním specifikům např. v odlehlých ostrovních oblastech).

Jsem rád, že EU je jedním z dlouhodobých pionýrů „animal welfare“, tedy zajištění dobrých životních podmínek pro zvířata, jejichž produkty využíváme. Věřím, že vyspělost společnosti se pozná právě na tom, jak se staví ke slabým a bezbranným jedincům. Zvířata za sebe nemohou nijak lobbovat, ale mělo by být samozřejmostí vyspělé společnosti, že jim to, co se děje se zvířaty než se dostanou na náš stůl, není lhostejné. Pevně doufám, že Zpráva přispěje ke změně, zdá se, že je opravdu co zlepšovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu