Niedermayer (TOP 09): Najít si dobré a silné důvody, proč volit “Losnu nebu Mažňáka“

08.01.2023 8:38 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k blížícím se prezidentským volbám

Niedermayer (TOP 09): Najít si dobré a silné důvody, proč volit “Losnu nebu Mažňáka“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Mít možnost svobodně zvolit, z více konkurujících si kandidátů, toho, kdo nás bude zastupovat, je velké privilegium demokracie.

Na rozdíl od mnoha lidí si nemyslím, že přímá volba presidenta je omyl – ještě si pamatuji všechny možné hrůzné události, které provázely cestu na Hrad Václava Klause, lemovanou velmi pravděpodobně hlasy komunistických poslanců. Jakkoliv byl výsledek dosavadních přímých voleb pro mne velmi bolestivý, nemyslím, že to je špatná „metoda“.

Mám velký respekt k těm, kteří se o funkci presidenta ucházejí. Stojí je to velké úsilí a prožívají spoustu nepříjemných chvil. Vím, že dost lidí má i tak problém si „vybrat“, neb nikdo z kandidátů není „dost dobrý“. Neměli bychom ale zapomínat, že je řeč o skutečných lidech, kteří už něco prožili a bezesporu se - stejně jako každý z nás -cestou dopustili i věcí, na které nejsou hrdí. Málo kdo (či lépe nikdo) nechodí na světě během svého života se svatozáří. Navíc by se mu s ní hodně špatně spalo.

Mrzí mě, že mezi podporovateli hlavních dvou kandidátů, kteří nabízí alternativu k pokračování působení obviněného Andreje Babiše ve vrcholové politice, to ke konci někdy i dost jiskří. Je to škoda. Nejen proto, že to může vést část lidí k tomu, že budou na právo volit rezignovat, ale hlavně proto, že to podpoří nebezpečný trend rozdělení, a vzájemné nedůvěry ve společnosti. Což je něco, čemu se v dnešním světě až příliš daří.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Je fajn najít si dobré a silné důvody pro to volit “Losnu nebu Mažňáka“ (omluva těm, co nevyrůstali s Rychlými šípy. Bohužel, tehdy se genderová rovost moc neřešila), ale jistě to neznamená to, že ten druhý/druhá representuje „temnou stranu síly“ - což dnes a příliš často, z různých táborů zní.

Hlavně na své právo volit nerezignujme, a zkusme i respektovat to, že někdo došel k jinému názoru.

Pokud jste s kandidáty nespokojeni, a místo „Losny či Mažňáka“ byste raději volili Mirka Dušína (tedy aspoň „Vašeho Mirka Dušína“ - pardon, už zase ten mužský svět), tak zvažte, zda vy sami nemůžete udělat něco proto, aby v politice bylo více takových. Třeba tím, že to sami „zkusíte“ nebo k tomu přesvědčíte někoho, kdo by si Vaši důvěru zasloužil.

Díky, tak za týden! Važme si toho, že můžeme a oceňme ty, kteří měli odvahu. Hlavně, po dlouhých letech, konečně zvolme presidenta, na kterého bude moci být velká část země hrdá. A svůj úřad bude vykonávat tak, jak si tvůrci naší Ústavy představovali – odpovědně, důstojně a způsobem, který budí důvěru. Snad se mu pak aspoň trochu podaří navázat na skvělý „presidentský“ start naší postkomunistické historie, který naší zemi dal Václav Havel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích