Niedermayer (TOP 09): Nepochybuji, že evropské automobilky uspějí

14.05.2023 20:03 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nedůvěře politiků v konkurenceschopnost evropských automobilek

Niedermayer (TOP 09): Nepochybuji, že evropské automobilky uspějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Nedůvěra, jakou chová část našich politiků ke konkurenceschopnosti evropských automobilek, mě opravdu překvapila. A logika "zůstaňme u spalovacích motorů, protože elektrická auta umí lépe Čína" je stejná, jako byla zřejmě logika, která pohřbila část společnosti Kodak při nástupu digitální fotografie.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

Ten kdo bedlivě sleduje e-automobilový trh asi příliš indicií, že by ho "válcovala Čína", nenachází. Relativně úspěšná je dnes jen značka MG. Moc by mě přitom zajímalo, jak vypadá ziskovost desítek tamních firem, které chrlí stále nové typy bateriových elektroaut (BEV). Zato v něm kraluje Tesla, z velké části s auty vyrobenými kousek od Berlína. Pan Musk zřejmě pohlíží na cenu práce jinak, než ředitelé automobilek, kteří ještě před pár lety chtěli stěhovat výrobu do Turecka.

Nepochybuji o tom, že evropské automobilky uspějí, což mimo jiné neznamená, že náš trh bude uzavřený. Již dnes je řada evropských aut na pomyslné e-špičce. Pokud pochybujete, doporučuji si text přečíst. Dočtete se v něm, jak to vidí firmy v konkurenceschopnosti elektromobility - to, jak brzy chtějí spalovací auta odstavit naznačuje, kdy si myslí, že nebude složité vyrobit auta v mnohem nižších cenových kategoriích než dnes.

Doufám, že naše firmy aktivní v automotivu (či zvažující vstup do něj) vychází spíše z těchto informací, než z "českého pohledu na věc". Ten by je totiž mohl přivést k tak dlouhému váhání, že potřebný okamžik změny prošvihnou.

ZDE se také dočtete, kde asi vznikl "boj za e-palivo". Mimochodem, směřuje to přesně do míst, která někteří kolegové naznačovali. To, proč v tomto boji figuroval i český ministr dopravy, pro mě zůstává i nadále záhadou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…