Ochodnická (TOP 09): Narovnání práv i povinností

03.07.2023 16:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu manželství pro všechny

Ochodnická (TOP 09): Narovnání práv i povinností
Foto: TOP 09
Popisek: Martina Ochodnická

Ve čtvrtek prošly do druhého čtení dvě novely týkající se mezilidských vztahů a lidských práv. Nebudu a nechci se vyjadřovat více k tomu, co zaznělo na mikrofon. Je to odpovědnost každého z nás, poslanců, jak se vyjadřujeme a jaké důsledky to s sebou přináší.

Jako první prošla do 2. čtení novela občanského zákoníku narovnávající svazek dvou osob stejného pohlaví na úroveň manželství. Druhou je ústavní novela, která má za cíl zakotvit manželství výhradně jako svazek muže a ženy.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26121 lidí

Moc bych si přála, aby se podařilo prosadit tu první, v celé její šíři. Ale také jsem realista a přiznávám, že současné složení poslanecké sněmovny pravděpodobně plnou verzi neschválí. A tak už mnoho měsíců hledáme kompromis, který by byl přijatelný pro většinu. Zdá se, že jsme ho nalezli a že vypuštěním slova "manželství" pro svazek stejnopohlavních párů bychom mohli nalézt většinu pro dosažení narovnání všech ostatních práv.

Čeká nás diskuze ve výborech a 2. čtení a pro mě osobně zůstává zásadní jediné - a to jsou děti. Dnes děti v duhových rodinách žijí, ty páry nečekaly na to, až jim to zákonodárce dovolí. Ale protože zákonodárce dosud realitu popírá, mají tyto děti jiná práva než jejich vrstevníci z heterosexuálních rodin. A to je špatně a my bychom to jako společnost neměli dopustit.

Děkuji na dálku svým kolegům, kteří se tématu věnují, v čele s Markétou Pekarovou Adamovou, Josefem Bernardem, Michaelou Šebelovou, Janem Berki, Michalem Zunou, Klárou Kocmanovou, Olgou Richterovou, Barborou Urbanovou a Janou Pastuchovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.