Okamura (SPD): Opojení vaší vlády mocí je úplně neuvěřitelné

29.03.2022 12:27

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Okamura (SPD): Opojení vaší vlády mocí je úplně neuvěřitelné
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

hnutí SPD bude hlasovat proti vládou navrhovanému nelegálnímu prodloužení nouzového stavu. To tady navrhuje předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan spolu s panem premiérem Petrem Fialou.

Pane ministře, vy mi tady zase říkáte, že navrhuje vláda, ale nezbavujte se odpovědnosti. Vy jste plně zodpovědný za to, že tady bude nouzový stav, takže vy, ministr vnitra Vít Rakušan. Takže to, že se teď za mými zády snažíte přehodit odpovědnost na celou vládu, je jedna věc, ale já se k tomu v projevu ještě dostanu. Ale vy jste ta odpovědná osoba. Plně!

Takže vláda Petra Fialy vyhlásila nouzový stav nejprve od 4. března 2022 na dobu 30 dnů. Vidíte, že to tady mám, že je to také celá vláda. A dnes vláda koalice, vládní koalice SPOLU, což je ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN, požaduje prodloužit nouzový stav nikoliv o dalších 30, ale rovnou o 58 dnů. Prodloužení o více než 30 dnů najednou je nejen podle našeho názoru, ale i podle většiny ústavních právníků nelegální. Vyhlášení nouzového stavu je zcela mimořádný krizový stav, který v případě vyhlášení a nebo jeho prodloužení dává vládě zcela mimořádné pravomoci. Hnutí SPD odmítá nejen nouzový stav, ale zároveň odmítáme dávat této vládě bianko šek na další dva měsíce, aby tak mohla mimo jiné nařizovat hoteliérům a osobám poskytujícím ubytovací služby, aby nuceně poskytovali i nadále svoje ubytovací kapacity ve prospěch uprchlíků a mohly být také vládou prováděny nákupy bez výběrových řízení. Veškerá opatření v souvislosti s uprchlíky lze řešit prostřednictvím mnohem mírnějších opatření stávající krizové legislativy, než je nouzový stav. Například vyhlášením stavu nebezpečí. Proto bude poslanecký klub SPD hlasovat proti prodloužení nouzového stavu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Zde je potřeba říct, že Fialova vláda zcela zapomněla na naše občany a přehlíží fakt, že ve stavu nouze je řada českých občanů. A kvůli nečinnosti vlády Petra Fialy jsou tito naši spoluobčané v nouzi dnes, budou i zítra, i pozítří, bez ohledu na to, co teď vláda vyhlásí. A v té nouzi budou právě kvůli této vládě, která kašle na problémy lidí v České republice a neřeší zdražování energií, potravin, pohonných hmot a bydlení.

Žádáme vládu Petra Fialy, aby konečně oznámila, kde je strop pro přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Sám premiér Petr Fiala uznal, že je Česká republika již na samé hraně svých kapacit. V současné době evidujeme na našem území již více než 320 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a další stále přicházejí. Vládní představitelé říkají, že se mají přijímat uprchlíci ze 45 milionové Ukrajiny neomezeně a že jich u nás většina zůstane natrvalo. Přitom si zároveň premiér Petr Fiala z ODS protiřečí, když tvrdí, že Česká republika je již na samé hraně svých kapacit, (počtu?,) který je podle něj ve výši 2 % domácí populace pro republiku zvladatelný. Tato hranice je již však dávno překonána.

Hnutí SPD žádá vládu, aby konečně oznámila plán a kde je strop pro přijímání uprchlíků. Pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny je podle nás správné. Ale pouze přiměřeně a na nezbytně nutnou dobu a po ukončení konfliktu na Ukrajině by se měli vrátit zpět budovat svoji rodnou zemi. Ostatně to je postoj i například dánské premiérky. Dánsko je země s polovičním počtem obyvatel, než Česká republika, země bohatší, než je Česká republika a jasně dánská premiérka říká, že počítají s tím, že se uprchlíci z Ukrajiny, kteří jsou v Dánsku vrátí zpátky na Ukrajinu. Takže postoj SPD je v souladu i s jinými demokratickými zeměmi na západ od nás. Ale vláda to vidí jinak, vláda Petra Fialy to vidí jinak.

V tomto se postoj SPD zásadně liší od postoje Fialovy vlády a hnutí ANO. Vláda stále nepřichází se zásadními opatřeními ve způsobech přijímání uprchlíků a naše republika tuto situaci nebude schopna ekonomicky a sociálně zvládnout. Naši občané mají oprávněné obavy o udržitelnost našeho zdravotního a sociálního systému, situaci na pracovním trhu, ve školství a trápí je zdražování. Fialova vláda odmítá řešit problémy českých občanů a to je špatně.

Čeští občané i nadále platí kvůli nečinnosti vlády předražené ceny energií, pohonných hmot, potravin a bydlení. Chléb může stát až 60 korun, dokonce podle některých odhadů až 100 korun. Válečný konflikt na Ukrajině má vliv i na rostoucí ceny pšenice v České republice. Ukrajina je známá jako obilnice Evropy, ale kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu bude ohroženo její pěstování. Česká republika by proto měla podle Svazu pekařů a cukrářů zásadně omezit vývoz pšenice, jejíž cena se právě kvůli bojům na Ukrajině meziročně zdvojnásobila. Běžný chléb by tak mohl letos stát i 60 až 100 korun. Prudké zdražení pšenice dále prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií nebo pohonných hmot a čelí tak existenčním problémům. Pšenice se v současné době obchoduje v průměru za 11 tisíc korun za tunu, přičemž loni v březnu stála tuna 5 500 korun.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

Pro hnutí SPD je zcela nepřijatelné, abychom pšenici vyváželi a doma přitom byli naši pekaři nuceni pečivo pro naše občany zdražovat. Opakovaně vyzýváme současnou vládu Petra Fialy, aby konala. Proto o tom tady hovořím. Protože vláda se chová k cizím jako k našim, ale zároveň k našim jako k cizím. A my říkáme, aby nezapomínala na naše občany. Na ty vláda samozřejmě úplně kašle. Říkám samozřejmě, protože já tuhle pětikoalici a její uvažování moc dobře znám.

Čeští občané tak platí nadále kvůli nečinnosti vlády předražené ceny energií, pohonných hmot a potravin, přestože velkoobchodní cena plynu za 14 dnů klesla zhruba o 70 %. Koaliční vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN tak nechává české občany v čím dál větších existenčních problémech. Přičemž i nadále se všechno pro naše občany zdražuje a naši občané chudnou.

Zde bych ještě poznamenal, že máme letos podle údajů, které zveřejnila pracovnice Sociologického ústavu Akademie věd, 40% nárůst nových exekucí v České republice ve srovnání se stavem před půl rokem. To je důsledek nečinnosti vlády Petra Fialy.

To všechno je pro SPD nepřijatelné. Vláda, která neumí řešit problémy Českých občanů a kašle na ně, by měla podat demisi. Mluvím o tom v souvislosti s tou nouzí, protože vláda tady žádá vyhlásit nouzový stav. Navíc vláda lhala, konkrétně ministr vnitra Vít Rakušan, předseda STAN, když říkal, že nouzový stav se nebude dotýkat českých občanů. Na tu vaši větu, pane ministře, si vzpomínáme úplně všichni. Lhal jste, protože každý v České republice vidí, že se to dotýká postupně dokonce snad úplně všech občanů, ty důsledky toho, co děláte v rámci té současné situace.

Takže jste to měl přiznat ale, vy jste to měl přiznat. Ano, bude se to dotýkat všech občanů. Já teď nehodnotím vztah k uprchlíkům, to tady říkám jasně. My říkáme pomoci ano, ale říkáme přiměřeně a nezbytně nutnou dobu. Takže pomoci ano, to se tady shodujeme všichni. Pak se ale už neshodujeme dál v tom dalším přístupu a další realizaci nebo dalším řešení této věci. Takže o tom to není. Ale neměl jste lidem lhát, že se to lidí nebude dotýkat. Vidíte úplně všichni, že se ta situace jich dotýká.

Mimochodem zajímavé bude také si říct - a to tady má připraveno kolega poslanec - v kolika zemích je vlastně vyhlášen nouzový stav, které se potýkají s tou vlnou uprchlíků z Ukrajiny. Protože podle našich informací je to asi jenom v České republice, ten takzvaný nouzový stav. Takže to taky je ještě další věc k diskuzi, že ve většině zemí ten nouzový stav vyhlášený nemají a podle našich zatím zjištění je to dokonce pouze v České republice. Ale to nám tady třeba ještě pan ministr upřesní, proč zrovna Česká republika má ten nouzový stav.

Takže pomoc lidem v nouzi je správná. Tím spíš lidem v nouzi bez domova. Ale vláda Petra Fialy zapomíná, že lidi v nouzi, lidi na ulici, lidi v bídě a problémech, máme i mezi svými občany. A tady je ten rozdílný pohled, který má SPD, protože vy na naše občany prostě úplně kašlete. Vy nejste vláda pro občany České republiky. Myslím, že už to vidí spousta občanů a určitě vám také mnozí píší, ne že ne. Já to vím. Ale vy jste jako hluší a slepí a vy máte hlavu prostě buď někde v Bruselu nebo někde v oblacích.

To, co žádáme, je, aby vláda nezapomínala na to, že jsou tu naši občané, kteří celý život státu platili daně, budovali hodnoty a dnes jsou někteří naprosto bezmocní kvůli zdraví nebo stáří a mnozí mají nárok na nižší sociální pomoc, než někteří občané Ukrajiny. Vytvářením této nerovnosti vláda vytváří naštvanost mezi lidmi. Obecně má veřejnost za to, že nouzový stav má vládě Petra Fialy umožnit velkorysé vyhazování peněz našich občanů pod záminkou krize, kterou místo abyste mírnili, tak ji na maximum zvětšujete. Ano a myslím, že tento názor občanů je zcela legitimní. Slyším to často.

Každá válka a každý konflikt má svoje uprchlíky a lidem v nouzi je třeba pomáhat. Je ovšem rozdíl mezi akutní pomocí lidem v nouzi a naopak velkorysými pobídkami k přestěhování do České republiky. Vláda dává plošně dávku ve výši pěti tisíc korun na jednoho uprchlíka a dále příspěvky na ubytování, které postupně zvyšuje dnes až na 12 tisíc na domácnost.

Podle našich zjištění je ta dávka na jednoho uprchlíka pět tisíc korun vyšší, než dávají Poláci a Slováci. Je otázkou, proč stejně vysokou dávku nedostávají naši občané, kteří jsou prokazatelně v hmotné nouzi. Jde o takzvaný příspěvek na živobytí, který se aktuálně vyplácí pro jednoho osaměle žijícího dospělého ve výši 410 korun měsíčně s tím, že taková osoba si navíc své životní náklady, na rozdíl od uprchlíků, hradí sama.

Znám případy našich důchodců, kteří mají nájem na ubytovně vyšší, než je jejich důchod a po léta se nezmohli ani na příspěvek na ubytování. Jak vysvětlíte 75leté důchodkyni, pane ministře vnitra Víte Rakušane, která celý život dřela, že ona nedostane ani tisícovku jenom proto, že majitel ubytovny, kde žije, nesplňuje nějakou byrokratickou podmínku? Na straně druhé dostane tisíce za ubytování rodina, kde třeba manžel pracuje a vydělává desítky tisíc měsíčně.

Určitě bych byl rád, jestli vůbec budete reagovat, abyste to zase nepřevracel tím, že chci tady zjednodušovat podmínky na ubytovnách. To nebyla pointa té věci. Naopak my tady navrhujeme zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Teď mluvím o těch skutečně potřebných a porovnávám tu výši té podpory, kterou jim dáváte. Takže to není o nějakých podmínkách. Protože vy to vždycky tak jako demagogicky překroutíte tím svým směrem, přestože to nikdo nemyslí.

A neříkejte mi, že si to mám nechat. Mluvte když tak na mikrofon. Zároveň když tak vysvětlete ty vaše sponzory konečně a pana Polčáka, jo. To by bylo ideální. (Mluví na ministra Rakušana.) Na to ale svoláváme už mimořádnou schůzi a shromažďujeme podpisy. Takže to je ta pointa.

Proč si za setkání s poslanci SPD účtoval 47 tisíc na hodinu, aniž nám to řekl? To je přece to, co byste měli vysvětlit, proč to děláte v hnutí STAN. Takže mi neříkejte "nechte si to". Vy, prosím vás, nejdřív vysvětlete vaše kauzy. K tomu se ale nemáte. Já jsem myslel, že přijdete říct něco na mikrofon a zmíníte ty vaše věci.

Tahle postižená důchodkyně, o které mluvím a jejíž případ konkrétně známe, nepotřebuje dezinformační weby, aby jí došlo, že se tu děje strašná nepravost. Nepotřebuje být kámoškou Putina, aby byla naštvaná na vás ve vládě, kteří ji fakticky okrádáte. V této debatě nejde o to, kdo je a není proruský či proukrajinský, ale kdo je pro a protičeský. Je-li Fialova vláda tak solidární, měla by se postarat také či především o spravedlivé narovnání podmínek i pro naše lidi, pro naše občany České republiky.

Příspěvky na ubytování uprchlíků získají mimo jiné ubytovny, a to ve výši 250 korun za jeden den ubytování na jednoho uprchlíka, to znamená 7 500 měsíčně na jedno obsazené lůžko. Někteří majitelé ubytoven dnes vystěhovávají české nájemníky, tedy samoživitelky, důchodce nebo nejchudší rodiny, a namísto nich chtějí kvůli vyššímu profitu ze státního uprchlického příspěvku přijmout nové příchozí nájemníky z Ukrajiny. Tedy snaha pomoci jedné skupině ohrožených osob vede k poškození a diskriminaci jiných sociálně slabých, v tomto případě našich vlastních českých občanů.

Vážená vládo, pokud současnou ochotu pomáhat ukrajinským uprchlíkům může vystřídat nevraživost, pak se, prosím, nevymlouvejte na nic jiného, než na vaši neochotu být spravedlivý stejně ke všem a stěžujte si na vaši viditelnou neochotu pomáhat českým občanům. Já osobně za nouzovým stavem ale vidím víc než jen ekonomiku. Nouzový stav vám pomáhá ještě více obhajovat omezování už tak omezovaných ústavních svobod a lidských práv našich občanů. V prvé řadě jde o lidské právo na svobodu názoru a svobodu projevu. To, před čím jsme nejen my dlouhodobě po léta varovali, nabývá stále hrozivějších rozměrů. Během vládní covidové hysterie posílila cenzura a boj s jiným než oficiálním názorem pod záminkou boje s dezinformacemi. Cenzura jednotlivých projevů na internetu překročila donedávna myslitelné hranice, takže desetitisíce lidí mají zakázané diskuse a některé informační weby jste rovnou zlikvidovali. Národní divadlo zakázalo operu Čajkovského na motivy Gogolovy pohádky. Ukrajinec Gogol si bohužel dovolil napsat pohádku, která je v dnešním kontextu války na Ukrajině nevhodná.

Tady z tohoto pohledu nejde vůbec o covid, ani o Ukrajinu, jde o to, zda se připojíme k trendu na západě, kde jsou pod záminkou korektnosti potlačovány názory a projevy, které nesouhlasí s multikulturalismem a překrucováním dějin, překrucováním přírodních zákonů a prostých jasně viditelných faktů. Svoboda projevu, svoboda slova i právo na informace buď je, nebo není. Nacisté zakázali a trestali poslech zahraničních rádií a komunisté rozhlas financovaný Američany rušili. Zajímavé je, že ve Velké Británii s dlouhou demokratickou praxí během války nikdo nacistickou propagandu nerušil, ani její poslech netrestal. A opět bych byl nerad, aby mi tady někdo účelově podsouval něco jiného, než co tady teď konstatuji jako fakt. Demokracie mimo jiné spočívá v podstatě ve výroku, který sice Voltaire neřekl, ale jeho principy opravdu hájil: "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat."

Jeden povolený názor je totalita, ať si o tom říká kdokoliv co chce. To, že jiný názor nazvu dezinformací, je absurdní překroucení skutečnosti. Ano, po léta volám po tom, aby se postihovalo lhaní a překrucování faktů například v některých médiích. To kupodivu nikdo nechce, protože lhát v médiích je u nás povoleno, jen musíte lhát ve prospěch správné propagandy a ideologie. Na druhou stranu se musím zastat řady novinářů, protože jsem v mediálním prostoru téměř třicet let, že ta většina těch slušných novinářů to samozřejmě bohužel schytává za ty, kteří tu nepravdu bohužel píšou. Zakladatel našeho státu Masaryk definoval demokracii také jako svobodnou diskusi. V roce 1919, když mluvil ke skupině vojáků tehdy vzniklého Československa, řekl náš prezident toto: "Vy jeden každý musíte vždy snést mínění druhého. V demokracii je svoboda, volnost. Demokracie, bylo řečeno, znamená diskusi, to je nesmí se nikomu překážet, kdo má jiné a opačné mínění. Musíte přes rozdíly politické žít kamarádsky, naučit se respektovat cizí mínění, vyslechnout důvody. Vy se můžete mezi sebou pohádat, ale vždy jako kamarádi, kterým jde o věc." Konec citátu prezidenta Masaryka. Tahle slova nikdy nepřestala a nepřestanou platit.

Vládní představitelé, typicky hnutí STAN, se rádo ohlíží na Spojené státy americké, ostatně pan Farský zatajil před volbami voličům, že po volbách tam půjde pracovat. Takzvaný čtvrtý dodatek Ústavy USA říká: "Základní práva a svobody jsou pod ochranou soudní moci. Parlament nesmí vydávat zákony omezující svobodu slova nebo právo lidu pokojně se shromažďovat." I podle naší ústavy je cenzura nepřípustná, ale mnozí vládní politici, i některá média, si samozřejmě vždy najdou výmluvu, proč je třeba dnešní svobodu nejen názoru omezit. "Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo lidem říkat to, co nechtějí slyšet." Tohle napsal George Orwell, který s tak děsivou přesností předpověděl dnešní svět, ve kterém máme ministerstva pravdy a slovům se snažíme vkládat opačné názory. Proč o tom tak dlouze hovořím? Protože hovořím právě o člověku, který sedí za mnou. Protože u nás si osobuje právo být ministerstvem pravdy Ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem z hnutí STAN.

Dříve by se říkalo takovému člověku vrchní cenzor. Takže vždycky, když je mu někdo nepohodlný, tak ho buď označí za dezinformátora bez důkazů, třeba politické oponenty, vždycky plivne špinavou slinu, aby pomluvil, přitom sám má máslo na hlavě a jak říkám, tomu se, doufám, budeme věnovat na té mimořádné schůzi, aby se vůbec vysvětlilo to politické podnikání hnutí STAN. Takže byste si měl, pane ministře, nejdříve zamést před svým prahem, a pak teprve označovat ostatní za dezinformátory, a pak se teprve věnovat té vaší cenzurní činnosti, se kterou já zásadně samozřejmě nesouhlasím, protože my jsme proti cenzuře. Samozřejmě když někdo vyhrožuje třeba smrtí, vyhrožuje násilím, je to v rozporu se zákony, anebo je na někoho vulgární a podobně, tak to není diskuse, která je slušná. Ale věcné názory, názory občanů, kteří mají na věc jiný názor, tak perzekuovat a šikanovat občany České republiky, protože prostě mají jiný názor, já myslím, že to je úplně neuvěřitelná arogance moci a to je úplně šílené, co předvádíte. Vracíme se tady do nějakého režimu, který tady byl do roku 1989. Prostě to opojení mocí, které je od vaší vlády, je úplně neuvěřitelné.

Vážené dámy a pánové, situace v naší zemi není v ničem tak kritická, aby vyžadovala nouzový stav. Vláda ve svém prohlášení k nouzovému stavu píše, že jde o klasický nástroj krizového řízení. Nic není větší lež. Nouzový stav je určený jen pro řešení největších a zcela fatálních katastrof a krizí. Ano, je pravdou, že neblahá praxe zavedená minulou Babišovou vládou v minulých měsících, z nouzového stavu skutečně vytvořila už klasický nástroj, který se dnes zneužívá ke kdečemu. Zneužívání nouzového stavu a jeho degradaci na "klasický nástroj řízení této či jakékoliv vlády" říkáme zásadní ne.

Děkuju za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…