Okamura (SPD): Vláda žádný plán nemá, tak tady lžete o SPD a kopete zoufale kolem sebe jak malé děti

29.03.2022 14:33

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Okamura (SPD): Vláda žádný plán nemá, tak tady lžete o SPD a kopete zoufale kolem sebe jak malé děti
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny

Tak vážené dámy a pánové,

já tady teď vystoupím, abych vyvrátil ty zoufalé lži, co tady předvedl ministr práce a sociálních věcí Jurečka a ministr vnitra Vít Rakušan, protože je vidět, že reflektují to, že jim klesá důvěra vládě, tak už zoufale kopou kolem sebe, protože to, co jsme tady dneska chtěli slyšet, je, jestli má vláda nějaký plán, ale já ji k tomu vyzývám už několik týdnů, žádný plán vláda nemá, tak tady lžete o SPD a kopete zoufale kolem sebe jak malé děti.

Za prvé Putin. Právě pan ministr vnitra Rakušan by měl vědět a už skončit s těmito zoufalými lžemi, se svým zoufalým lhaním, protože SPD nemá s Putinem a s Ruskem vůbec nic společného, nemáme ani halíř z Ruska, ani rubl z Ruska a nemáme žádné kontakty s Ruskem. Já jsem byl naposledy v Rusku v roce 1992 na jednu jedinou noc na tranzitu na Moskvě Šeremetěvo cestou za mojí japonskou babičkou. Jestli počítám dobře, tak je to třicet let zpátky. To znamená už nechte tyto zoufalé lži, kterými se snažíte osočit politickou konkurenci SPD. Dělali jsme si průzkum ve veřejnosti, naštěstí na ty vaše lži neskáče. SPD není ani proruská, ani proputinovská, ale ani probruselská, ani proamerická, ani pročínská. Prostě pro nás je Česká republika na prvním místě. Takže nechte to lhaní, že SPD je proruská strana, nemáme s tím vůbec nic společného. Naopak, já velice vítám iniciativu Japonska a vidím to v japonské televizi, které si nárokuje Kurilské ostrovy a já, protože jsem z poloviny Japonec, tak vítám tuto iniciativu vůči Ruské federaci a nestydím se vůbec za to.

To znamená, abych tyto lži, protože oni budou lhát pořád, čím dál více vám budou klesat preference, tak budete, vaše vládní pětikoalice Petra Fialy, o to víc budete lhát o politické konkurenci. Ale když řeknu ještě jednu věc, neexistuje jediný člověk s japonskou krví, který by byl obdivovatelem a zastáncem Ruska, ale to vy moc dobře víte, nebo možná nevíte, protože vůbec nemáte tyto informace. To znamená, to, cítit lásku k České republice a mít rád svoji zemi vůbec neznamená, že je člověkem - a to, že chceme, že zastáváme politiku jednání a spolupráce, a samozřejmě odsoudili jsme válku, ostatně jako všichni - tak to vůbec neznamená, že je někdo proruský nebo proputinovský. Takže už přestaňte lhát. My s tím nemáme vůbec nic společného, ani s Ruskem, ani s Putinem, ale to, že chceme, aby se mluvilo tady bez cenzury, aby tady byla svoboda slova, to vůbec neznamená, že je někdo pro Putina nebo pro Rusko.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Já doufám, že tyhlety lži už tady přestanou být, protože vy totiž na SPD vůbec nic nemáte, proto se snažíte nás nálepkovat, snažíte se tady lhát o tom, že jsme nějakou proruskou stranou nebo proputinovskou stranou, není to vůbec pravda a i veřejnost to ví, takže už s tím skoncujte! Ale to, co je problém, to tady vidím, co tady říkal pan Jurečka, protože právě zástupci lidovců, KDU-ČSL provádějí podle mého názoru vlastizrádnou politiku, protože se dlouhodobě účastní sjezdů sudetoněmeckého landsmanšaftu. Ano, sudetoněmeckého landsmanšaftu, který ale zakládali prokazatelně, a to si každý může najít, kovaní fašisti a nacisti. Dokonce lidé, kteří se podíleli na vraždách Čechů na Kobyliské střelnici v Praze. Ano, tam na sjezdy jezdí pravidelně - na sjezdy sudetoněmeckého landsmanšaftu zástupci lidovců, vládní KDU-ČSL. Takže to skutečně, jestli je tady někdo pátou kolonou, pak jsou to podle mého názoru lidovci, protože já do Ruska nejezdím, ani nejezdím na setkání s Putinem, tady Vít Rakušan lhal, prý Putin, můj kamarád! Já jsem ho v životě neviděl! Já do Ruska nejezdím, kde bych ho viděl! Takže je opravdu otřesné, jak, když teče do bot vládní koalici, tak Vít Rakušan, ministr vnitra, který by měl být prostě seriózním člověkem, tak lže, lže a lže jako když tiskne. To je neuvěřitelné, mít takového ministra vnitra!

Ale zpátky k předsedovi KDU-ČSL a ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi z KDU-ČSL. Říkal, že jsem si prý mazal nějaké příspěvky na Facebooku. Já jsem si ani jeden příspěvek nesmazal. Může mi dát důkaz, že Tomio Okamura si smazal příspěvek na Facebooku ministr vnitra? Měl by podat okamžitě demisi za tuto lež, protože já jsem si nesmazal ani jeden příspěvek. Já mám na Facebooku tři správce, kteří to tam dirigují, redigují. Mimochodem já tam mám citáty. Měl jsem tam mnoho citátů - předsedkyně Evropské komise von der Leyenové, měl jsem tam mnoho citátů Junckera, zásadně nesouhlasím s jejich politikou. Měl jsem tam citát i Bidena. A správce mého profilu tam dal i citáty Putina, pozoruhodné citáty Putina. Ale to přece vůbec neznamená, že jsem něčí obdivovatel a podporovatel, protože můj profil je politický (potlesk zprava) a jsou tam samozřejmě - on tam dává, ten správce mého profilu - dával tam prostě citáty z celého světa, které jsou k zamyšlení, ať k pozitivnímu, nebo k negativnímu. Právě proto jsou tam také desítky nebo řada citátů, znovu říkám, představitelů Evropské unie, také s nimi zásadně nesouhlasím, a jsou tam citáty takové anebo makové. Takž tohleto je jedna věc. Ale já jsem si žádný, ani jeden svůj status, takže vůbec nechápu, o čem to tady mluvíte. Já se opravdu nezabývám tím, že surfuji v historii svého Facebooku a že si tam vymazávám příspěvky. Vy to asi děláte, vy máte času dost, já na to opravdu čas nemám. Takže Vít Rakušan by měl předložit důkaz, že Tomio Okamura - a Marian Jurečka, nebo kdo tady říkal, že jsem si něco mazal. Jinak je to lež, ale v podstatě oni to dokázat nemůžou, protože jsem nic takového neudělal, takže samozřejmě už nechte těchto lží a nesmyslů.

A že na politickém profilu poukazuji na různé citáty tak nebo onak a že se to potom vyvíjí, že můžou nastat různé změny s věcmi, s kterými potom nesouhlasíme, tak to je přece normální vývoj. Doufám, že jsme tady odsoudili válku na Ukrajině úplně všichni a myslím, že je to úplně jasné. Takže tyto lži, to je úplně také ještě další věc, ale vám se to hodí.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí

Dál. Tady byla nějaká výzva, nebo tady byl dotaz, že jste prý neříkali, že tady ti uprchlíci budou natrvalo. Vždyť to není pravda, vždyť jsem to slyšel sám, že premiér Petr Fiala uznal v médiích, že předpokládá, že tady většina zůstane, tak co tady zase lžou vládní představitelé, vždyť to říkal sám premiér Fiala, že to předpokládá. Tak já nevím, o čem to tady je zase. Já nevím, vy se vzájemně asi ve vládě neposloucháte, prostě jste to jasně řekli. Zatímco dánská premiérka říká, že předpokládá něco jiného než český premiér a než vaše vláda, ona předpokládá, že se všichni poté, po skončení konfliktu, vrátí zpátky na Ukrajinu. To je rozdílný postoj, právě my souhlasíme s tím dánským viděním, s demokratickým Dánskem, ale vy říkáte, že předpokládáte a vlastně že tady zůstanou. Takže zase - já nevím, pro ti ministři tak lžou, já vím, že je to tou vaší zoufalostí, protože když někdo je zoufalý a nejde mu to v té vládě, tak začne kopat kolem sebe a snaží se odvrátit pozornost tím, že se naváží do jiné politické strany. Ale na to vám opravdu ani veřejnost už neskočí. Takže tyhlety lži, jako že SPD - Putin, my máme v našich řadách Jaroslava Baštu, který byl jako jediný poslanec, na rozdíl od vás všech ve vládě, zavřený za minulého režimu a byl disidentem, byl signatářem Charty 77, (se smíchem:) a vy tady nálepkujete SPD úplně lživě opačně. To je úplně neuvěřitelné. To už byste za chvíli mohli také říkat, že ten, kdo například vystudoval ruštinu na vysoké škole, že je proruský, to jsou přesně ty vaše narativy, ale to jsou přece úplné nesmysly. Nebo že učitelka ruštiny na škole je proruská. To jsou přesně tyto praktiky, které tady má vládní pětikoalice, ale to přece není vůbec pravda. Stejně jako v České republice mimochodem žije řada Rusů, a byl to i důvod, a říkali mi to už někteří Rusové i na ulici, že se právě proto přestěhovali do České republiky, že nemají rádi Putina - mimochodem, pro vaši informaci. Takže takovéto nálepkování, takovéto vylhávání, takové ty vaše permanentní lži, to je potřeba vůbec odmítnout.

To znamená, předseda lidovců, kteří v podstatě podle mého názoru kolaborují se sudetoněmeckým landsmanšaftem, který zpochybňuje Benešovy dekrety a zpochybňuje poválečné uspořádání České republiky, tak tady ukazuje na ostatní a ještě lže. Já myslím, že to od lidovců je opravdu velké chucpe. Vy byste měli nejdřív přestat jezdit na ty sjezdy sudetoněmeckého landsmanšaftu.

Ale dál k panu Rakušanovi, ministr vnitra. Tak to jsme vůbec nepochopili, o čem to tady mluvil, já vím, že se pan ministr vnitra Rakušan neustále snaží odvést pozornost od hnutí STAN. Já bych tímto chtěl oznámit, že dnes podáváme, že se nám podařilo sesbírat podpisy pod mimořádnou schůzi Sněmovny, dneska to podáváme, oslovili jsme hnutí ANO, domluvili jsme se s hnutím ANO, protože hnutí SPD má jen 20 poslanců, je potřeba 40, podařilo se nám ty podpisy společně s hnutím ANO sesbírat, a budeme svolávat mimořádnou schůzi na téma politického podnikání hnutí STAN. Já vím, že pan ministr Vít Rakušan se zoufale snaží odvést pozornost od toho politického podnikání hnutí STAN, ale neodvedete ji, pane ministře, tu pozornost. Přestaňte plivat a lhát o ostatních politických stranách a věnujte se vysvětlování vašeho politického podnikání. Protože pan Polčák, který si účtoval 47 tisíc korun i za setkání s poslanci SPD, z veřejných peněz si chtěl účtovat obcím, chtěl si vyúčtovat provizi 8 milionů korun za prosazení zákona, přitom nám to tady před tím hlasováním vůbec neřekl, že za to má mít provizi 8 milionů korun. Vy jste, pane ministře Víte Rakušane, ministře vnitra a předsedo STAN, doteď nevyzval Víta Rakušana (Polčáka), aby složil mandát europoslance. Protože je to váš kamarád, a vy jste o tom věděl, vy prostě o všem víte, o tomto politickém podnikání, které dělají vaši kolegové ve vedení hnutí STAN. Financování hnutí STAN, já vůbec nevím, jak může mít ministr vnitra Vít Rakušan vůbec drzost, lhát o ostatních politických stranách, když dodnes Vít Rakušan neřekl, kdo jsou majitelé těch firem, kteří sponzorovali z kyperských daňových rájů kampaň Pirátů a STAN ve volbách do Poslanecké sněmovny. A to je ministr vnitra? A premiér Fiala k tomu mlčí? Co pan Farský, další člověk z vedení hnutí STAN to byl, poslanec.

Slíbili jste před volbami voličům, dokonce písemně ve vaší smlouvě, že se vaši poslanci budou naplno věnovat práci poslance. A už před volbami jste přitom věděli - i vy, pane ministře Víte Rakušane, i premiér Fiala, vždyť jste to potvrdili i v médiích - že chcete podvést voliče a že hned po volbách odjíždí pracovat pan Farský do USA. Pak jsme ho tady všichni museli přemlouvat a média tlačit, aby vůbec složil mandát.

Dále cenzura. Ano, vy prosazujete cenzuru názorů občanů v České republice. Vždyť to víme všichni, Vít Rakušan, ministr vnitra. Víme taky, že zneužíváte ministerstvo pro politický boj, kdy jste dal SPD na nějaký seznam dezinformátorů, který jste si tam vytvořili, na ministerstvu a neuvedli jste žádný důkaz, že tady nějaká dezinformace padla. Vy prostě úplně sprostě zneužíváte ministerstvo pro politický boj. Protože vám prostě teče do bot ve vládní koalici.

Takže to bych chtěl tady říct, že bude na SPD - protože jsme tady jenom dvě opoziční strany. Proto vládní pětikoalice, čím více vám bude klesat důvěra - a už vám klesla, jak víme z toho průzkumu, zatím jednoho, který byl zveřejněn v televizi NOVA, tak vám vládní důvěra už velice poklesla, důvěra občanů. Takže se připravme na to - a rád bych to řekl i tady divákům - že vládní koalice bude čím dál víc útočit na SPD. Protože jsme tady jenom dvě opoziční strany. Budete lhát, vylhávat si, budete lhát o SPD pořád dokola, že jsme proruský, proputinovský. Přitom to vůbec není pravda. Nemáte pro to jediný důkaz, jediný důkaz pro to není. Takže budete pořád jenom lhát a lhát, abyste se vylhali z toho vašeho vládního neúspěchu.

Ale já vůbec nechápu, jak ministr sociálních věcí Jurečka a předseda lidovců vůbec tady může takhle útočit prostě s těmi argumenty, kterými tady útočil na SPD. Vždyť jste to byli vy, kteří ve čtvrtek večer - a je to právě gesce ministra práce a sociálních věcí Jurečky a předsedy lidovců - jste hlasovali proti zákonu SDP na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Vždyť ten ministr Jurečka nemá připraveného v ruce vůbec nic.

Právě co se týče oblasti práce a sociálních věcí, tak vy jste vzali, vaše vláda, peníze rodičům samoživitelům. Všichni jsme to v rozpočtu viděli, který jste si odsouhlasili pro letošní rok. SPD bylo proti. Vaše vláda vzala peníze zdravotně postiženým lidem. Vždyť to všichni zdravotně postižení lidé vidí. Zamítli jste návrh SPD na zvýšení příspěvku na péči, abychom pomohli zdravotně postiženým. Neřešíte zdražování. Zdražili jste životy všem důchodcům a studentům. Mimo jiné tím, že jste snížili slevu na dopravu. To znamená, vy jdete přímo proti občanům České republiky. Vy jim tak zdražujete životy, vy jste doslova zadarmo drazí. Vy ještě tady útočíte na někoho jiného. Na to čas máte útočit a lhát o ostatních, ale pracovat pro občany, na to evidentně nemáte čas vůbec.

To znamená, další záležitost. Třeba důchodci. Vy jste se rozhodli, že má být tady zákonná valorizace důchodů. Zákonná, nikoliv díky vám, to je přikázáno zákonem. Takže by to musela udělat jakákoliv vláda. Automaticky by to tak bylo. Vy chcete důchody zvýšit o osm procent, respektive ta zákonná valorizace, ale inflace je 11 %. Říkali jste, že nic navíc už důchodci nedostanou. Tedy invalidní, starobní, vdovské, sirotčí, důchody. To znamená, za vás se dokonce životní úroveň důchodců ještě zhoršuje, zhoršuje se. Protože vy jste řekli, že kromě zákonné valorizace, na kterou nemáte vliv, protože je zákonná, už nechcete příjemcům těchto všech typů důchodů nic přidat.

To znamená, za vás se v podstatě zhoršuje životní úroveň v České republice pro všechny občany. Protože vy prostě na české občany nemáte čas. Dokonce bych chtěl zdůraznit, že podle Sociologického ústavu Akademie věd - před týdnem byl o tom článek na Novinkách - za vaší vlády je 40% nárůst nových exekucí ve srovnání se stavem před půl rokem. A 30 % domácností je finančně ohroženo. To znamená, vy vedete tuhle zemi do úplné katastrofy, vládo Petra Fialy. Vy úplně kašlete na řešení problémů českých občanů.

Místo toho, abyste ta řešení navrhli a projednávali jsme tady zákony - vy ale žádné plošné zákony na zlepšení života občanů České republiky nemáte připravené - tak útočíte na SPD a lžete, lžete a lžete. Takže už nechte těchto řečí, že je někdo proputinovský nebo proruský. Neznamená to, že když nechceme válku a chceme mírová jednání, že by byl někdo proputinovský nebo pročínský nebo proamerický nebo probruselský. Pro mě je to normální chtít mír, aby tam neumírali další civilisté a abychom tady žili všichni v Evropě v klidu.

Ale pak tady paní Kovářová, místopředsedkyně STAN, tady říkala, že SPD rozdmýchává závist vůči uprchlíkům. Proč si vymýšlíte? Schválně říkám vymýšlíte, protože jste dáma, tak používám samozřejmě mírnější výraz. Prý že mají ZOO za korunu, nebo co to mícháte? Já jsem o žádné zoologické zahradě vůbec nemluvil. My tady od začátku říkáme - a vy to prostě schválně neslyšíte - znova zopakuji tu větu, kterou jsem říkal v médiích stokrát. Tak nelžete už, přestaňte lhát už, vládo Petra Fialy, téhle pětikoalice.

My říkáme pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny je podle nás správné. Ale pouze přiměřeně, na nezbytně nutnou dobu a po ukončení konfliktu na Ukrajině by se měli vrátit zpět budovat svoji rodnou zemi. Jste všichni nahluchlí? Asi jo. Říkáme to tady celou dobu. Všichni jsme tady usnesením ve Sněmovně odsoudili agresi. Všichni jsme odsoudili porušení mezinárodně uznaných hranit. Tak už přestaňte lhát, přestaňte plácat nesmysly. Já se tady musím už pousmát. Protože ta vládní zoufalost tady bude pokračovat ještě tři a půl roku, maximálně tedy. Pak zase rozhodnou volby, jak to bude dál.

Takže to, že to tady bylo v přímém přenosu, tak toho hned využil Vít Rakušan s Marianem Jurečkou a už šli lhát. Myslíte, že tím něco změníte? Nezměníte tím nic, protože občané České republiky vidí, že jim chodí účty za energie a že neděláte vůbec nic, vaše vláda. Občané České republiky ví, že všechny okolní země kolem České republiky a přijaly plošná řešení na pomoc občanům. Buď snižují daně - na energie nebo na potraviny nebo na vybrané základní potraviny nebo na pohonné hmoty. Nebo dokonce zastropovávají některé země sazby u hypoték, aby lidem nezdražovali bydlení. Proto jezdí čeští občané nakupovat do Polska.

Vaše vláda - ODS, hnutí STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů - neudělala vůbec nic pro občany, nic. Lidé jsou zoufalí, nemají peníze a vy nemáte připraveno tady vůbec nic. Jo vlastně máte připraveného. Budeme tady projednávat zákon, kdy chcete vzít zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun a zhoršit dostupnost zdravotní péče. Už teď, i v souvislosti s tou uprchlickou vlnou, zdravotní zařízení začínají být více zahlcena. Píše nám řada občanů, jak už čekají u lékaře a tak dále. A vy ještě berete 14 miliard korun pojišťovnám. Aby vlastně zdravotnictví mělo ještě méně peněz a zhoršujete tím dostupnost zdravotní péče v České republice. O tom tady musíme mluvit. Ne o vašich lžích a nesmyslech o SPD.

Takže to tady máte návrh, ano. My to budeme obstruovat, ten návrh. Protože my zásadně nesouhlasíme, zásadně nesouhlasíme, se zhoršováním dostupnosti zdravotní péče pro naše občany. Už teď se na vyšetření u odborného lékaře čeká měsíce. Už teď řada oblastí zdravotní péče, například stomatologická péče, není pro řadu občanů dostupná, jak finančně, tak kapacitně. Ale vy ještě berete peníze, vy ještě berete peníze, systému.

Ale pravda je, že naopak jste si peníze také přidali někde. Ano, přidali jste peníze na vaše tři nové ministry. Tři nepotřební ministři, které jste nově vytvořili na Úřadu vlády. Pro jejich sekretariáty jste nabrali asi 70 lidí za desítky milionů korun. To znamená, sami sobě si přidáváte. Také kvůli vaší vládní koalici, jak víte, v lednu stouply platy politikům. My jsme hlasovali proti. My jsme tady měli návrh na zmražení platů politiků na celé volební období, ale vy jste ho zamítli. Takže kvůli vaší vládní pětikoalici jste si zvýšili sami sobě peníze. Ale občanům jste vzali. To je skutečný obrázek vaší vlády.

To znamená, já bych vás chtěl požádat, abyste přestali rozdělovat společnost, abyste přestali lhát a útočit na ostatní.

Protože tyhlety vaše nesmysly, o kterých jsem tady hovořil, já vím, že nic jiného na SPD nemáte než lhát a vytvářet umělou atmosféru, že SPD je taková nebo maková. Protože vám nic jiného nezbývá, protože za vás nemluví činy, za vás mluví jenom pomluvy. Ale znovu říkám, vy se té odpovědnosti nezbavíte, protože plnou odpovědnost za veškeré sociální problémy, za veškeré dění v České republice, za to, že lidé nemají peníze, má pouze jediný subjekt. Je to vláda Petra Fialy. Máte plnou odpovědnost. A znova tady zopakuju, že veřejnost se musí připravit na to, bohužel, že místo, abyste pracovali pro občany, budete dál útočit na SPD a dál o nás lhát a pomlouvat nás všude možně. Ale já bych chtěl, abyste místo pomluv a lhaní skutečně ten čas věnovali tomu, abyste vyřešili to zdražování a dořešili ho, jako to dělají ostatní země v Evropské unii. To by měla být vaše práce. A my vám s tou prací rádi pomůžeme. Jenže problém je, že tady předložíme naše návrhy, ale vy je vždycky vaší vládní většinou zamítnete, ale sami žádný alternativní návrh nenavrhujete.

A skutečně musím říct, že ta vaše vládní koalice občany přichází doslova strašně draho. Protože třeba od února už Polsko a Maďarsko snížilo daně právě na ty základní potraviny, na pohonné hmoty a tak podobně, takže čeští občané jezdí nakupovat do Polska, ale vy kvůli vaší neschopnosti, už máme únor i březen, 10 milionům občanů České republiky vytahujete tisíce korun každému každý měsíc z kapes za to, že jste neschopní to řešit po vzoru ostatních vlád. Takže vy opravdu přicházíte ty občany strašně draho, a to dokonce i vaše voliče. Protože kdyby tady byla jiná vláda, tak by nakupovali levněji. Samozřejmě je zároveň potřeba udělat škrty, ale ty vy nechcete udělat.

Je potřeba třeba ponížit platby solárním baronům. No proti tomu vy jste tady ale v loni v létě hlasovali. Alespoň to malé ponížení, které prošlo, tak prošlo hlasy poslanců SPD, ANO a dvou poslanců jiné strany, která tady už není. Vy jste tady otevřeně hájili, vaše vládní pětikoalice, solární barony a jejich byznys. Už víme proč. Protože až po volbách se ukázalo, že se jedná také o sponzory hnutí STAN a jejich volební kampaně, konkrétně například Věslav Michalik, místopředseda hnutí STAN. Ale to už proběhlo všemi médii a už je to jasné. Takže už víme, proč jste hájili a proč hájíte solární barony, když druhou největší vládní stranou je strana, jejíž činnost sponzoruje právě člověk, který má solární byznys. Takže to je úplně jasné.

Je také potřeba ponížit platby takzvaným politickým neziskovým organizacím, konkrétně těm, kteří tady propagují třeba multikulti, migraci, Evropskou unii a tak dále. To přece teď v krizi, a nejenom teď v krizi, vůbec nic nepřináší. Naopak my podporujeme neziskové organizace, které se starají o staré lidi, o děti, o potřebné, to je v pořádku. Dále by bylo dobré skutečně zrušit to zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Tady může být úspora až miliardu korun. Ta úspora se pohybuje mezi půlmiliardou až miliardou. My jsme se ptali na mnoha místech a Ministerstvo práce a sociálních věcí Mariana Jurečky to nechce vypočítat. Oni se k tomu nemají tuto problematiku řešit, takže ten odhad je takhle širší. Ale tak jako tak je to obrovská částka, která by se samozřejmě hodila. My jsme navrhovali a navrhujeme přeskupit tyto peníze na pomoc lidem ohledně zdražování.

Vůbec to, jak jste tady minulý týden přistoupili k zákonu na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, který navrhla SPD, tady bylo úplně neuvěřitelné vyjádření místopředsedy ODS a ministra financí Zbyňka Stanjury, který řekl, že máme prý dát vládě čas. A jaký čas? Tady byl hotový návrh se sedmdesáti změnami a vy jste říkali už od loňské zimy, to znamená už rok a čtvrt, že jste personálně i programově připraveni vládnout - vaše vláda, vaše pětikoaliace. A už je půl roku po volbách. Vždyť je půl roku po volbách. A vůbec neplatí argument, že vaše vláda je u vlády tři měsíce, protože tady máte půl roku ve Sněmovně pohodlnou většinu, takže vaši poslanci mohli kdykoliv navrhnout formou poslaneckého návrhu jakýkoliv zákon a už mohl být přijat. Jenže vy je nemáte připravené. A druhou věcí je, že ani nic pro české občany v podstatě řešit nechcete.

Znovu vás vyzýváme, takže neodvádějte řeč jinam a přestaňte útočit vylhanými argumenty na opozici. Znovu vyzývám vládu, aby představila plán, jakým způsobem chce řešit současnou situaci, a to jak rozpočtově, tak z hlediska zdravotního systému, tak z hlediska školského systému, tak z hlediska situace na trhu práce a také situaci kolem zdražování. To je to, tady na tu odpověď my právě čekáme. Ale tím, že útočíte na opoziční strany a lžete o nás, tak tímto stejně tyto otázky neodvrátíte. Takže krátce a stručně řečeno, už si toho nechte s tím Putinem, protože Okamura, ani nikdo z SPD nemá s Putinem nic společného, ani s Ruskem. Stejně tak nemáme nic společného ve stejném významu ani s Bruselem, ani s Washingtonem, ani s Pekingem. Jediná země na východ od nás, se kterou toho mám společného hodně a mám ji rád a nestydím se za to, je Japonsko. A mimochodem si myslím, že kdyby se přiblížila naše země životní úrovní, životním standardem a sociálními službami Japonsku, tak to by bylo opravdu moc pěkné. Tam já si beru příklady. Mimochodem teď jsem se zrovna díval na japonskou televizi, protože se na ni dívám každý večer, tak tam zrovna proběhly v některých regionech volby, takže jsou tam přímo volení starostové, přímo volení hejtmani, prostě tam je ta přímá demokracie. Je to přesně ten model té přímé odpovědnosti a je to země, kde je mimořádně vysoká životní úroveň, lidé jsou hrdí na svou zemi a mají k sobě kladný vztah.

Proto znovu říkám za SPD, my jsme připraveni a říkám to od začátku. My chceme společnost spojovat, my chceme, abychom spolupracovali, my chceme, aby se v České republice všem lidem, ať mají různé názory, žilo dobře, abychom se tady nehádali, abychom si tady nenadávali a aby prostě občané České republiky měli radost žít v České republice a věděli, že stát stojí za nimi. Takže jsem vás chtěl znovu vyzvat k tomu, abyste přestali rozdělovat společnost, abyste přestali vzbuzovat v lidech nenávist, protože to, že máme různé politické názory, neznamená, že budete vůči tomu druhému neustále vzbuzovat nenávist a neustále budete poštvávat jedny lidi proti druhým. Já myslím, že ta diskuse může být kultivovaná a může být taková, aby šla Česká republika dopředu.

Takže vás znovu vyzývám k tomu, abyste přestali o SPD lhát. Když něco řeknete, aby to bylo podloženo důkazy. Protože to, že někdo má nějaké názory, vůbec neznamená to, že by to bylo něco špatného, nebo že by to bylo něco proti České republice. Samozřejmě když se někdo schází se Sudetoněmeckým landsmanšaftem, jako se schází lidovci, tak to je organizace, která přímo říká, že jsou tam lidé, kteří zpochybňují Benešovy dekrety, a to je problém. Já jsem se s nikým z Ruska nescházel, ani s ruskými vládními představiteli, ani s Putinem. Neznám nikoho z SPD, kdo by se s někým takovým scházel, nebo by dokonce komunikoval. Nikoho takového neznám, kdo by s ruskými vládními činiteli komunikoval, něco s nimi koordinoval. Vím, že někteří vládní politici dochází na americkou ambasádu. To vím. Ale že my bychom docházeli na porady na nějakou ambasádu a na nějaké akce, to si opravdu nepamatuji mimo nějaké oficiální akce, kde jsem viděl ale i zástupce současné vládní koalice, musím tedy říci. Takže to bych chtěl říct k tomuhletomu. Takže pojďte se věnovat, prosím vás, té práci pro občany. Pojďte představit ten plán.

Co se týče nouzového stavu, já musím říci, že vystoupení vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana pro mě bylo velkým zklamáním, protože on tady v podstatě vůbec neobhájil, on tady nevysvětlil, proč má být nouzový stav. Takže dal za pravdu našim argumentům, kdy SPD bude hlasovat proti nouzovému stavu, protože nouzový stav prostě není potřeba a tu situaci lze řešit podle stávající krizové legislativy. Takže to tady vůbec nevysvětlil. A naopak je opravdu úplně tristní a zoufalé, že místo, abychom se tady věnovali tíživé situaci v České republice, tak se tady SPD stane ještě terčem nějakých smyšlených a lživých útoků.

A teď už to zase vidím, jak jsou vládní představitelé zajisté nachystáni a místo, aby mluvili o tom, jak zlepší životy českým občanům, tak už zase půjdou do Okamury a do SPD a bude se tady lhát a lhát a pořád dokola, zase lhát a lhát a útočit. Ale vážení, já bych vás chtěl znovu vyzvat a připomenout vám, že vy jste vláda, vy jste vládní koalice, vy byste měli skutečně začít konečně pracovat na zlepšování životů českých občanů.

Mimochodem, závěrečná otázka. V lednu jste začali pracovat na základě vašeho vládního prohlášení na jedné z vašich priorit, soutěži o národního ptáka. Už to máte hotové?

Děkuji.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…