Okamura: Současná vládní krize není nijak nepřirozená ani nečekaná

18.06.2013 12:03

Je přímým důsledkem chorobného stavu současného politického systému. Vláda je propojena se zákonodárci. Je na jejich hlasování často i existenčně závislá a to nutí premiéry, ministry a předsedy koaličních stran korumpovat či vydírat poslance, kteří ohrožují její existenci.

Okamura: Současná vládní krize není nijak nepřirozená ani nečekaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Stejně závažnou příčinou je absolutní neodpovědnost politiků svým voličům. Poslanec, senátor i prezident jsou neodvolatelní, i kdyby se doslova zbláznili.

Jejich mandát a s tím spojený vliv a brebendy jsou nedotknutelné.

Jediným řešením, které nás může vymanit z opakujících se vládních krizí, je oddělení moci zákonodárné od moci výkonné. Jediné řešení jak donutit poslance či vlády k větší odpovědnosti je zavedení přímé odvolatelnosti jak špatných poslanců, premiérů, tak samozřejmě i špatných zákonů.

Zkušenosti z celé planety ukazují, že takové systémy jsou stabilnější a dokonce i ekonomicky i politicky úspěšnější. Nikde tam, kde je odvolatelnost politiků zavedena, neplatí falešný argument, že lidé tento institut zneužijí.

Ostatně neexistuje přece možnost zneužití už z principu demokracie. Pokud vládnou občané, pak zásadní slovo mají oni. A pokud se relevantní většina z nich rozhodne, že změní zákon nebo odvolá svého zastupitele, který ztratil důvěru, tak je to přece výraz demokratické vůle občanů a žádné zneužití. Zneužití moci je naopak vytváření takových podmínek, aby zákonodárci mohli bez obav porušovat své volební sliby, své volební programy, a aby mohli beztrestně lidi cyklicky podvádět. To je skutečné zneužívání demokracie.

Víme, že pro stranické oligarchie, pro vládnoucí diktaturu politických elit, je skutečná demokracie noční můrou a nikdy ji nepřipustí. Proto v této souvislosti vyzýváme všechna hnutí a politické strany, kterým leží na srdci demokracie, ty kdo ve svém programu mají prvky přímé demokracie, pojďme se sjednotit a společně žádejme ihned nové volby do sněmovny, která už dávno ztratila důvěru a mandát občanů a pojďme společně prosadit změnu politického systému, pojďme prosadit skutečnou demokracii, ve které vládnou a mají poslední slovo občané, nikoli straničtí bossové, zákulisní kmotři nebo milenky premiérů.

Zvláště vyzýváme i neparlamentní hnutí, strany s totožným programem, pojďme se sjednotit a prorazit stávající mocenskou bariéru. Vím, že je nereálné, aby se spojili všichni, ale s každým, kdo bude ochotný na prosazení demokracie spolupracovat a bude pro tyto cíle přínosem, budeme ochotni spolupracovat i my.

Rádi bychom řekli, že naše hnutí Úsvit přímé demokracie půjde do voleb. Česká republika potřebuje zásadní změnu. Náš program ji nabízí – změnu k přímé demokracii, to znamená přímou volbu politiků, jejich odvolatelnost, obecný zákon o referendu a úplné oddělení zákonodárné a výkonné moci, které je hlavním podhoubím korupce.

V nejbližší době představíme 14 krajských koordinátorů a další programové teze.

Děkuji za pozornost,

Tomio Okamura 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě